GRAĐEVINSKE DOZVOLE SE ČEKAJU I DO 15 DANA! Sve duži rok za obrađivanje zahteva, najveći zastoj u Beogradu!

Autor:

Vesti

24.01.2023

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrednost izvedenih građevinskih radova u trećem kvartalu prošle godine opala je za 13,5 odsto u odnosu na isti period 2021, a jedan od razloga je manja efikasnost nadležnih organa, jer se vreme izdavanja građevinskih dozvola iz godine u godinu produžava, pa umesto devet dana, koliko je bilo potrebno 2020, službenicima sada treba 15 dana da obrade zahtev.

GRAĐEVINSKE DOZVOLE SE ČEKAJU I DO 15 DANA! Sve duži rok za obrađivanje zahteva, najveći zastoj u Beogradu!

Foto: Ilustracija: Tanjug/D. Kujundžić

- Posebno zabrinjava smanjenje obima investicionih radova od 25 odsto u Beogradu, imajući u vidu činjenicu da je njihovo učešće u regionu glavnog grada najveće u ukupnoj vrednosti izvedenih građevinskih radova u Srbiji - navodi list Politika.

Dodaje se i da je taj pad, između ostalog, rezultat činjenice da su u trećem tromesečju prošle godine, od ukupno 670 podnetih zahteva u vezi sa građevinskim dozvolama, usvojena svega 173, odnosno 25,82 odsto.

Prema broju primljenih zahteva, najveće opterećenje trpe Novi Sad, u kojem je podneto 3.850 zahteva, ili 9,74 odsto ukupnog broja, i Beograd, gde je podneto 1.723 zahteva, što je 4,34 odsto.

Republika

Foto: beograd.rs

Ilustracija

- Interesantna je pojava mnoštva odbačenih prijava u gradskoj upravi Beograda - navodi Politika, precizirajući da odbačeni zahtevi za lokacijske uslove predstavljaju 55,39 odsto ukupnog broja donetih rešenja, odbačeni zahtevi za građevinske dozvole - 59,7 procenata svih donetih rešenja, dok je za upotrebne dozvole procenat odbačenih zahteva - 67, 26.

U poređenju sa Novim Sadom, broj odbačenih zahteva u proseku je veći za 14,81 procenat, a broj usvojenih zahteva u Beogradu je 25 odsto od broja podnetih, a u Novom Sadu 53,77 procenata.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, list navodi da u trećem tromesečju prošle godine, vrednost građevinskih radova raste samo u Šumadiji i zapadnoj Srbiji - za 6,4 odsto, dok je najviše opada u regionu južne i istočne Srbije, za 34,1 odsto, u Beogradskom regionu za 25 odsto, dok je u Vojvodini zabeležen pad od svega 8,7 odsto.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

- Očekivano bi bilo da je glavni razlog ovog pada suzdržanost investitora, koji zbog pooštrenih uslova zaduživanja i globalne krize oklevaju sa investicijama. Međutim, broj podnetih zahteva u vezi sa izgradnjom objekata pokazuje suprotno. Ako se pogledaju podaci centralne evidencije objedinjenih procedura, koju vodi APR, u tom periodu u Srbiji je primljeno 1,96 odsto više zahteva u vezi sa izgradnjom objekata nego u trećem kvartalu 2021, a za 12,77 procenata više nego tokom trećeg kvartala 2020. - dodaje se.

Preciznije, piše Politika, u trećem kvartalu 2022. primljeno je 39.545 zahteva za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata, što predstavlja povećanje u odnosu na drugi kvartal, u kojem su primljena 37.042 zahteva, ali i u odnosu na isti period 2021. kada je primljeno ukupno 38.786 zahteva.

- Primera radi, samo za građevinske dozvole, podneto je 4.516 zahteva, dok ih je u 2021.bilo 4.467, a 2020. godine 3.975. Međutim, pregledom jedinstvene, javne elektronske baze podataka u kojoj su sadržani podaci o toku svakog pojedinačnog predmeta po zahtevima u vezi sa izgradnjom objekata, uočava se pad efikasnosti nadležnih organa iz godine u godinu, kroz rast prosečnog vremena postupanja u procesu rešavanja zahteva - navodi se dalje u tekstu.

Republika

Foto: Republika

Ilustracija

Tako je prosečno vreme rešavanja zahteva za izdavanje lokacijskih uslova u trećem kvartalu 2020. iznosilo 18 dana, u istom periodu 2021. 24 dana, a u trećem kvartalu 2022. postupak je trajao 31 dan.

Podaci pokazuju da je prosečan broj dana za rešavanje zahteva za izdavanje građevinskih dozvola, u trećem kvartalu 2020. trajao devet dana, 2021. -13 dana, ali 2022. – 15 dana.

Prosečno vreme postupanja nadležnih organa raste iz godine u godinu i po ostalim zahtevima, bilo da je reč o izdavanju privremene građevinske dozvole, za čije rešavanje je trebalo osam dana 2020, devet dana 2021. i 18 dana 2022. ili za izdavanje upotrebne dozvole, za koju je bilo potrebno devet dana 2020, 17 dana 2021. i 20 dana 2022.

- Uzročno-posledična veza između postupanja nadležnih organa i pada vrednosti građevinskih radova je očigledna. Ovakva situacija ukazuje da je potrebno nešto promeniti i doneti sistemske mere koje će doprineti ubrzanju postupka, pojednostavljenju određenih procedura, ali i povećanju kapaciteta za obradu zahteva. Neizbežno je povećanje efikasnosti nadležnih organa i unapređenje oblasti građevinarstva, podsticanje zelene gradnje i elektromobilnosti što će verovatno biti postignuto kroz izmene zakona o planiranju i izradnji koje su više puta u poslednje vreme najavljivane - zaključuje list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading