PREDSEDNIK VUČIĆ SUTRA NA FORUMU U DAVOSU: Najvažniji ekonomski događaj godine, i to u vreme tenzija i neizvesnosti - evo koje su ključne teme!

Autor:

Vesti

15.01.2023

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski ekonomski forum u Davosu održaće se od 16. do 20. januara 2023. godine.

PREDSEDNIK VUČIĆ SUTRA NA FORUMU U DAVOSU: Najvažniji ekonomski događaj godine, i to u vreme tenzija i neizvesnosti - evo koje su ključne teme!

Foto: ataimages

Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće najvažnijem ekonomskom događaju godine, Svetskom ekonomskom forumu u Davosu (WEF).

Svetski ekonomski forum u Davosu (WEF), održaće se od 16. do 20. januara 2023. Naslovni slogan foruma glasi “Saradnja u fragmentiranom svetu”, što ukazuje da će najveći stručnjaci govoriti o aktuelnim svetskim problemima poput energetske krize, moguće recesije i međunarodnih ekonomskih odnosa uzdrmanih ukrajinskom krizom.

Na ovom događaju okupiće se 52 šefa država, 56 ministara finansija, 19 guvernera centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara spoljnih poslova.

Takođe, biće tu i članovi zajednice globalnih inovatora i pionira tehnologije, Zajednice globalnih kreatora, Foruma mladih globalnih lidera i Schvab fondacije za socijalno preduzetništvo, navodi se u agendi.

Dijalog kojim će se doći do rešenja za bolju budućnost je imperativ ove godine:

- Današnji svet je na kritičnoj prekretnici. Ogroman broj tekućih kriza zahteva smelu kolektivnu akciju. Godišnji sastanak će sazvati lidere iz vlade, biznisa i civilnog društva da se pozabave stanjem u svetu i razgovaraju o prioritetima za narednu godinu. To će obezbediti platformu za uključivanje u konstruktivne dijaloge koji gledaju u budućnost i pomoći u pronalaženju rešenja kroz javno-privatnu saradnju - navodi se na zvaničnom sajtu Foruma.

Ključne teme foruma

Forum će se otvoriti 16. januara temama vezanim za klimatske promene, a 20. januara će poslednje debate biti o tome šta očekuje ekonomiju sveta u budućnosti.

Očekivanja od foruma su velika s obzirom na trenutnu globalnu situaciju koja je puna tenzija i neizvesnosti.

 

 

Konkretne teme koje program podrazumeva:

- Rešavanje trenutne energetske i prehrambene krize u kontekstu novog sistema za energiju, klimu i prirodu.

- Rešavanje trenutne visoke inflacije, niskog rasta, visokog duga privrede u kontekstu novog sistema za investicije, trgovinu i infrastrukturu.

- Rešavanje trenutnih prepreka u industriji u kontekstu novog sistema za iskorištavanje graničnih tehnologija za inovacije i otpornost privatnog sektora.

- Rešavanje trenutnih društvenih ranjivosti u kontekstu novog sistema za rad, veštine i negu.

- Rešavanje aktuelnih geopolitičkih rizika u kontekstu novog sistema za dijalog i saradnju u multipolarnom svetu

Da podsetimo, predsednik Vučić je najavio i važne sastanke koje će održati nakon njegovog povratka iz Davosa.

On je otkrio da ga 20. januara očekuje veliki sastanak, kako je ranije najavljivano, sa izaslanicima Brisela, Pariza i Nemačke – Miroslavom Lajčakom, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading