POSTIGNUT DOGOVOR O OGRANIČENJU CENE GASA: Nemačka i Danska bile za, Mađarska protiv

Autor:

Vesti

19.12.2022

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri energetike EU konačno odredili "gornju" cifru.

POSTIGNUT DOGOVOR O OGRANIČENJU CENE GASA: Nemačka i Danska bile za, Mađarska protiv

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Posle maratonskih konsultacija, ministri energetike članica EU u Briselu dali su "zeleno svetlo" za plafon od 180 evra cene prirodnog gasa. Prema onome što je saopštilo češko predsedništvo, sporazum će stupiti na snagu od 15. februara, javlja "Blumberg".

Kako prenosi Blumberg, Nemačka i Danska glasale su za. Holandija i Austrija su bile uzdržane, dok je Mađarska glasala protiv.

Ograničenje cene prirodnog gasa biće aktivirano ako cene u holandskom gasnom čvorištu TTF pređu 180 evra po megavat - satu tokom tri uzastopna dana, što je znatno ispod 275 evra po megavat-satu koje je prvobitno predložila Evropska komisija prošlog meseca.

Do dogovora je došlo nakon višenedeljnih pregovora o ograničenju cene gasa, što je pitanje koje je dovelo do podele mišljenja u Evropske unije. Češka inače trenutno predsedava Savetom EU.

Komesarka za energetsku politiku bloka Kadri Simson je ranije danas izjavila da je dogovor o ograničenju cene gasa u Evropskoj uniji "na dohvat ruke".

- Čvrsto verujem da je dogovor na dohvat ruke. Naravno, to zahteva veoma snažan duh kompromisa od strane svih - rekla je Simson, po dolasku u Brisel na sastanak ministara energetike članica EU, koji treba da se dogovore o limitiranju cene gasa, preneo je Rojters.

Grčki ministar energetike Kostas Skrekas je ocenio ranije danas da bi najnoviji nacrt predloga o gornjoj granici cene gasa, prema kojem bi se ograničenje aktiviralo ako tržišne cene pređu 188 evra po megavat-satu tokom tri dana uzastopno, bio dobar kompromis.

- Bilo koja stopa između 150 i 190/200 evra bi funkcionisala. Mislim da će nivo od 188 evra pružiti pravi signal tržištima - rekao je Skrekas novinarima neposredno pre početka sastanka u Briselu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading