80 VELIKIH NALAZIŠTA U SRBIJI: Nova zlatna žica na jugoistoku zemlje

Autor:

Vesti

19.12.2022

07:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne samo da smo pronašli najčistiji kalcijum-karbonat na svetu već i potpuno novo nalazište zlata.

80 VELIKIH NALAZIŠTA U SRBIJI: Nova zlatna žica na jugoistoku zemlje

Foto: www.profimedia.rs

Da sreća bude veća, u pitanju je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji. Iako se informacije o lokaciji zasad drže u tajnosti, ova vest da je nalazište takođe na jugoistoku Srbije mogla bi da suzi potragu.

Naime, to bi moglo da bude u okolini Žagubice ili Bosilegrada, gde su dve kanadske kompanije poslednjih godina vršile istraživanje. Kako je rečeno, u pitanju je jedno od 80 najvećih nalazišta ovog plemenitog metala na teritoriji Srbije, od oko 200 lokacija na kojima, prema geološkim istraživanjima, Srbija ima rezerve zlata.

Kako objašnjava profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Vladimir Simić, zlato je, generalno, vezano ili za istočnu ili za jugoistočnu Srbiju.

- Pretpostavljam da je možda nešto što je relativno skoro krenulo u eksploataciju na području Bosilegrada. Tamo je uglavnom olovo i cink, pa, verovatno, ima i zlata. Ne znam šta bi drugo moglo da bude - smatra Simić.

Na toj lokaciji zlato već neko vreme istražuje kanadska kompanija "Medgold risorsis", odnosno njena ćerka firma u Srbiji "Medgold istraživanja" d. o. o. Beograd. Druga kanadska kompanija "Dandi" već desetak godina istražuje zlato na prostoru Homoljskih planina, konkretno u jugoistočnom delu opštine Žagubica.

Kako se pisalo, prema preliminarnoj studiji izvodljivosti otvaranja i eksploatacije rudnika, procenjeno je da bi on bio u funkciji devet godina. Iz njega bi se izvuklo skoro 34 tone tog plemenitog metala, bruto vrednosti 1,6 milijardi dolara.

Inače, zasad se zlato kopa na dve lokacije. Najveće nalazište zlata nalazi se u okolini Bora i vadi ga kineski "Ciđin" iz ležišta rudnika u Majdanpeku, Velikom Krivelju, Cerovu, Borskoj Reci i najvećem od svih rudniku Čukaru Peki, koji je otvoren prošle godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading