NEĆETE VEROVATI! POTROŠAČKA PATROLA OTKRIVA: Evo šta sve sadrže začini koje dodajemo hrani!
Noseća tema dodatka "Potrošačka patrola" ove srede je to šta sadrže dodaci jelima koje svakodnevno koristimo. Koliko u njima ima sušenog povrća, a koliko aditiva koji čine našu hranu ukusnijom? Istom temom bavi se i naša emisija "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news.
VEGETA
Sastojci:
kuhinjska so,
pojačivači ukusa (mononatrijum glutaminat, dinatrijum inozinat), šećer, začini,
kukuruzni skrob, bojilo (riboflavin).
Sadrži: celer.
Ne sadrži: lupina, slačica, mleko, školjke/mekušci, kikiriki, jaja, riba, ljuskari, soja, susam, sumpor-dioksid ili sulfit, jezgrasto voće, gluten.
ZAČIN C
Sastojci:
so 58,5%, šećer, sušeno povrće 10,6% (šargarepa, paškanat, crni luk, koren celera, koren peršuna), pojačivači arome (mononatrijum glutaminat 9,1%, dinatrijum 5 - ribonukleotidi), dekstroza, začini, boje (riboflavini, kurkumin).
Može da sadrži: mleko, jaja, soju i gluten.
Sadrži: celer.
Može sadržati: soju, mleko, jaja, gluten.
KULINAT
Sastojci:
kuhinjska so do 60%, šećer, sušeno povrće min. 11% (mrkva, paštrnak, crni luk, kupus, praziluk), pojačivači aroma (mononatrijum glutaminat do 11%, dinatrijum 5 -ribonukleotidi) ,maltodekstrin, dekstroza, začini, boja riboflavin 0,03%.
Ne sadrži: lupina, slačica, mleko, školjke/mekušci, kikiriki, jaja, riba, ljuskari, soja, susam, sumpor-dioksid ili sulfit, jezgrasto voće, gluten.
Može sadržati: celer.
Kulinat ima više soli i mononatrijum glutaminata od začina C, dok vegeta nije navela procenat aditiva u svom sastavu.
Zanimljivo je da se sva tri začina reklamiraju kao dodaci jelima sa sušenim povrćem, ali njega ima minimalno - od 10,6% do 15,5%. Na osnovu deklaracija možemo da zaključimo da najviše sušenog povrća ima vegeta, a najmanje začin C.
Nutricionisti smatraju da su ovi popularni začini daleko od mešavine sušenog povrća jer je u njihovom sadržaju više od 50% soli i aditiva, koji loše utiču na naše zdravlje. Svi znamo kako velika količina soli utiče na krvni pritisak i samim tim na kardiovaskularne bolesti.
Dijabetičari treba da obrate pažnju na prisustvo šećera i skroba posebno kad je u kombinaciji s mononatrijum glutaminatom.
Ono po čemu su ovi začini na lošem glasu je upravo mononatrijum glutaminat. Ovaj pojačivač ukusa je toksičan ukoliko se koristi u velikim količinama. Dokazano je da štetno deluje na organizam kada se unosi kontinuirano u manjim dozama jer potencijalno izaziva alergije, migrene i vrtoglavice.
Kao što vidimo, osnovu sva tri začina čini sušeno povrće, ali ono što daje ukus našim jelima je čista hemija. Naravno povremena upotreba ovih začina ne predstavlja problem i zato je kao i uvek ključ u umerenosti!
Niko ne može da živi pod staklenim zvonom, ali uz malo truda uvek možemo da izaberemo bolju opciju.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)