CENE SUVIH PAPRIKA OTIŠLE U NEBESA! Post počeo, a na pijacama "deru kožu s leđa"!
Niz i do 2.000 dinara!

Foto: Tanjug Dušan Aničić
Počinje veliki Božićni post, a s njim i vreme posnih slava, pa nije iznenađenje što su tezgama na pijacama najzastupljeniji suve paprike, beli luk i pasulj.
Na vranjskoj pijaci, cena suhog paprike varira, pa niz može koštati od 1.200 do 2.000 dinara, u zavisnosti od njegove veličine. Beli luk se prodaje po ceni od 550 dinara za kilogram, dok domaći beli luk dostiže cenu od 700 dinara.

Foto: www.profimedia.rs
Pasulj boljeg kvaliteta je 450 dinara, a krompir se prodaje po cenama od 80 do 100 dinara za kilogram. Cena oraha kreće se između 900 i 1.000 dinara za kilogram. U Beogradu, na pijacama, veza sa desetak suvih paprika može se kupiti za 300 dinara, dok manje kvalitetne veze koštaju oko 200 dinara.
- Punjene suve paprike domaćice pripremaju i ovako, a posebno za slavu. Posna slava se ne može zamisliti bez ovog specijaliteta sa juga Srbije, a poseban ukus im daju i mleveni orasi koji čine nadev u kombinaciji sa pirinčem. Ne treba zaboraviti i na salate sa suvim paprikama, i prazilukom na čuvenu vranjsku trljanicu. Vranjska trpeza zimi je pravo čudo najlepših ukusa - objašnjava Sunčica R. čija tezga beleži uvek veliku posećenost i dobru prodaju.
Foto: www.profimedia.rs
Osim suvih paprika, beli luk je jedan od najprodavanijih poljoprivrednih proizvoda. Tokom velikog Božićnog posta, često se priprema pasulj, poput Gravče na tavče, ali i čorbast pasulj, bogato začinjen sa suvom paprikom. Salata od krompira je takođe popularno jelo u vreme posta. Ukusi juga su neodoljivi, a cene proizvoda treba prilagoditi trenutnim tržišnim uslovima.
- Nije jeftino, ali je jelo ukusno bez ovih namirnica teško je napraviti dobro posno jelo. Mi smo na jugu navikli na takvu tradicionalnu kuhinju, ali verujte da su njome oduševljeni i gosti koji su u prilici da za vranjskom trpezom probaju naše specijalitete - kaže Milka S. koju smo zatekli na vranjskoj pijaci.
(Kurir)
BONUS VIDEO
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)