SNAŽNE OLUJE PRAVE HAOS PO EVROPI: Italija danas POD VODOM, nevreme ide ka BALKANU, zna se i da li će SRBIJA BITI NA UDARU (VIDEO)

Autor:

Vesti

16.10.2024

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oluje i vetrovi haraju Evropom

SNAŽNE OLUJE PRAVE HAOS PO EVROPI: Italija danas POD VODOM, nevreme ide ka BALKANU, zna se i da li će SRBIJA BITI NA UDARU (VIDEO)

Foto: Printscreen/Facebook/Neverin

Pojas od jugozapadne preko zapadne do severozapadne Evrope nalazi se na udaru snažnih ciklona i vrlo obilnih padavina, uz olujne vetrove. Ovaj ciklon pre Španije i Portugalije doneo je obilne padavine Azorskim ostrvima, ujedno i olujne vetrove. Oluje u sklopu ciklona pogodile su i Španiju i Portugaliju. Lokalno je na jugu i severoistoku Španije bilo vrlo obilnih padavina i jakih grmljavinskih oluja. Inače, deo ovih olujnih sistema pogodio je Maroko, Kanarska ostrva i Maderu.

Rekordne padavine u Sahari

Na severozapadu, zapadu i severu Maroka pale su ekstremno obilne količine padavina. Jake kiše su čak prodrale i unutar Sahare, pa su delovi ove pustinje ponovo pod vodom. Sahara je ovog septembra dobila nikad više padavina, što je rezultiralo ozelenjavanjem mnogih predela i stvaranjem brojnih jezera.

Vremenske nepogode u Evropi

Vlažna vazdušna masa sada se preko zapadnog Mediterana prebacila i na Alpe i Italiju i donela je vrlo obilne padavine i jake oluje. Na severozapadu Italije danas je bilo i poplava. Do kraja sedmice ceo centralni i zapadni deo Mediterana biće na udaru vrlo jakih oluja i obilnih padavina, a tokom vikenda obilne padavine, oluje i snažan južni vetar pogodiće i oblast Jadrana.

Mediteranski uragan u Italiji

Na jugu Italije, očekuje se formiranje mediteranskog uragana (medicane), a na udaru će se naći Sicilija i Malta, pri čemu bi palo i do 400 litara kiše, što bi dovelo do poplava i bujica. Vrlo obilne padavine pogodiće i Tunis.

Padavine u regionu

Deo oblačnog sistema i padavina iz oblasti Alpa i centralnog Mediterana noćas i sutra zahvatiće zapadni deo našeg regiona i doneti padavine Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Kada je reč o Srbiji, našu zemlju ne očekuju padavine. Zahvaljujući snažnom anticiklonu i visokom vazdušnom pritisku, padavine neće dospeti do Srbije. Očekuje se jaka i olujna košava i hladnije vreme zbog pada temperature vazduha.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading