Potrošačka patrola: Kako da odaberete veš mašinu koja odgovara vašim potrebama?

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

15.10.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste se odlučili da kupite novu veš-mašinu i da pritom štedite struju, obratite pažnju šta piše na energetskoj nalepnici. Pre toga, naravno, pročitajte ovaj tekst i pogledajte emisiju "Potrošačka patrola"

Potrošačka patrola: Kako da odaberete veš mašinu koja odgovara vašim potrebama?

Foto: Republika.rs


Da li će vaša nova mašina trošiti manje ili više struje zavisi, u najvećoj meri, od toga kom energetskom razredu pripada? Kako odabrati pravu?

ODGOVORI

Šta je zapravo energetski razred, šta su energetske nalepnice i čemu one služe?
To su neka od pitanja na koja smo, kao što rekosmo, odgovorili u našoj emisiji. Svaki uređaj koji koristi električnuenergiju pripada nekoj energetskoj klasi i to od klase A, što znači da ima najnižu potrošnju električne energije, do G, koja ima najvišu potrošnju.
Početkom marta 2021. Evropska unija uvela je nove oznake za obeležavanje energetske efikasnosti kućnih aparata koje se primenjuju i u Srbiji.

Nova skala energetske efikasnosti je značajno pojednostavljena i kreće  se od najboljeg tamnozelenog A razreda do najgoreg crvenog G razreda, dok su kategorije A+, A++ i A+++ ukinute.
Oznakom D se obeležava nekadašnji razred A+++.
Oznakom E se obeležava nekadašnji razred A++.
Oznakom F se obeležava nekadašnji razred A+.
Oznakom G se obeležava nekadašnji razred A.
Oznakom C se obeležava još efikasniji uređaj, bolji i štedljiviji i od A+++.

Potom sledi kategorija B, od koje je bolja samo ona najviša kategorija. Najefikasnija A klasa znači da uređaj ima maksimalno smanjenu emisiju ugljen-dioksida i visoku energetsku efikasnost (što znači malu potrošnju struje). Kretanjem ka G klasi ta efikasnost se smanjuje, a emisija štetnih gasova povećava. Ideja novih oznaka je podizanje svesti o potrošnji struje i očuvanju prirode. Zato je A klasa simbolično obeležena zelenom bojom.

Novina je da se na svim energetskim nalepnicama nalazi i QR kod, koji vas vodi do baze podataka i performansi tog aparata. Skeniranjem QR koda dobijate uvid u tehničke specifikacije veš-mašine. Kao što vidite, pomoću nalepnice možete da se upoznate sa svim karakteristikama mašine koju želite da kupite... Od kvaliteta do potrošnje struje.

NA DUŽE STAZE

Mašine A klase su skuplje, ali su na duže staze definitivno isplativije jer su kvalitetnije i s njima je vaš račun za struju gotovo 50% niži, a i manje su štetne za životnu sredinu. Prema istraživanjima, potrošnja električne energije u Srbiji je u određenim periodima godine i do pet puta veća nego u zemljama EU, što znači da bi trebalo više da vodimo računa o energetskim razredima pri kupovini.

 

Još dve veoma važne stvari:kapacitet bubnja i broj obrtaja

Gotovo svaki model veš-mašine ima označeno koliki je kapacitet bubnja i preporučenu kilažu i kolika je količina rublja koju nije poželjno prekoračiti. Kao što nije dobro opteretiti bubanj s previše stvari i garderobe, isto tako nije dobro ni u njega staviti malu količinu. Ne treba zanemariti ni činjenicu u vezi s brojem obrtaja pri centrifugi, koji može praviti značajnu razliku između sličnih modela. To je važno jer što veći broj obrtaja postoji, manje se zadržava višak vode na rublju, odnosno to automatski znači i brže sušenje opranih stvari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading