EKIPA ČASOPISA BORBA BILA U POSETI PEKINGU: VALTER SPOJIO SRBE I KINEZE

Autor: ELENA STOJANOVIĆ

Vesti

15.10.2024

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Impresivna izložba "Bata u 90 slika" u SKC "Ivo Andrić" izazvala veliku pažnju

EKIPA ČASOPISA BORBA BILA U POSETI PEKINGU: VALTER SPOJIO SRBE I KINEZE

Foto: Borba

Ekipa časopisa Borba posetila je glavni grad Kine Peking povodom otvaranja izložbe "Bata u 90 slika", koja je upriličena u Srpskom kulturnom centru "Ivo Andrić".

Ono u šta su se gosti iz Beograda uverili jeste da legendarni Valter (čuvena uloga Bate Živojinovića) u Kini i dalje važi za glumačku ikonu i heroja na filmskom platnu. Smešten u tzv. kulturnoj koloniji, naš kulturni centar izuzetno je posećen, kao i mnoge galerije i kulturni centri drugih zemalja u ovom impozantnom kvartu.

Boravak u Pekingu članovi redakcije iskoristili su i da bi posetili simbol Kine, jedno od sedam svetskih čuda, i jednu od najvećih građevina koju je ljudska ruka napravila, Veliki kineski zid, kao i Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palatu dinastija Ming i Ćing.

Baš u periodu posete novinara Borbe Pekingu u toku je bilo obeležavanje 75 godina od osnivanje NR Kine, što je dalo posebnu čar poseti.

Spoj tradicionalnog i modernog

Smešten na severu Kine, Peking je jedan od najvećih gradova na svetu, i kao takav predstavlja kulturno, političko i obrazovno središte zemlje. Pored toga što je poznat po svojoj gastronomskoj ponudi, mnogobrojnim muzejima, umetničkim galerijama, živopisnim ulicama, on je i dom mnogobrojnih kulturnih znamenitosti, a nadomak grada, nalazi se i jedno od sedam svetskih čuda.

Kako su nam preneli novinari Borbe, grad ostavlja utisak dinamičnosti, u kome se spajaju tradicionalno i moderno, a spomenici kulture stari hiljadama godina su tik uz atraktivne nebodere i tržne centre.

Tokom boravka u Pekingu, članovi redakcije posetili su i ambasadu Srbije, gde su ih srdačno ugostili ambasadorka Maja Stefanović i diplomatsko osoblje.

Direktor kompanije Borbe Andrija Jorgić, ujedno i predsednik Šahovskog saveza Beograda, posetio je Šahovsku asocijaciju Kine i susreo se s rukovodstvom, koje je predvodio zamenik direktora borda Žao Aiguo. Sastanku je prisustvovala i predsednica FIDE zone 3.5 Tan Hongvej, kao i sekretar federacije Li Kaimin. U prijateljskom razgovoru razmenjena su mišljenja, posebno iz oblasti šaha u školama i šaha među mladima, a razgovarano je i o budućoj saradnji. Na kraju razgovora, delegacije su razmenile poklone, a posebnu pažnju privukla je plaketa Šahovskog saveza Beograda s pločicom na kineskom jeziku.

Članovi redakcije Borbe susreli su se i s kineskim kolegom, urednikom People's Daily dr Ren Yanom i razgovoarali o budućoj saradnji dve medijske kuće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading