EVO KOLIKO NAS NERADNIH DANA ČEKA DO KRAJA GODINE! Imaćemo priliku i za PRODUŽENI VIKEND!

Autor:

Vesti

01.10.2024

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogledajte kalendar praznika!

EVO KOLIKO NAS NERADNIH DANA ČEKA DO KRAJA GODINE! Imaćemo priliku i za PRODUŽENI VIKEND!

Foto: Shutterstock

Do kraja ove godine, u Srbiji je ostao samo jedan neradni dan, ponedeljak 11. novembar. Iako je letnja sezona odmora završena i većina ljudi se vratila svojim svakodnevnim obavezama, mnogi već razmišljaju o mini-odmoru i produženom vikendu. Ipak, praznični kalendar za preostale mesece donosi razočaranje, jer osim 11. novembra, neće biti drugih neradnih dana sve do Nove godine.

Nakon 11. novembra, građani će imati priliku da se odmore na Novu godinu, koja pada u sredu i četvrtak, 1. i 2. januara 2025. godine. Takođe, praznik Božić, koji se proslavlja 7. januara, biće još jedan neradni dan u tom periodu. U februaru će nas čekati dva praznična dana, 15. i 16. februar, što je tradicionalno vreme za uživanje.

Ministarstvo prosvete je objavilo školski kalendar za školsku 2024/25. godinu, koji donosi nekoliko promena u raspustima. Učenici će imati ukupno četiri raspusta tokom godine, ali su dva od njih skraćena zbog preklapanja sa vikendima. Prolećni raspust će biti drugačije organizovan nego prethodnih godina; dok je prošle godine trajao ukupno deset dana, sledeće godine biće podeljen na dva dela – prvi deo traje šest dana, dok drugi deo traje četiri dana, jer Uskrs i Prvi maj neće biti tako blizu kao ranije.

Kao rezultat tih promena, đaci u Srbiji će imati ukupno 40 neradnih dana tokom školske godine, uključujući i vikende koji se nadovezuju na raspuste. Ovo predstavlja smanjenje od dva dana u odnosu na školsku godinu 2023/24.

Raspusti će se odvijati prema sledećem rasporedu:

  • Jesenji raspust: od ponedeljka, 11. novembra 2024. do utorka, 12. novembra 2024. godine.
  • Zimski raspust: počinje u ponedeljak, 30. decembra 2024. i traje do petka, 17. januara 2025. godine.
  • Prolećni raspust: zakazan je od srede, 16. aprila 2025. do ponedeljka, 21. aprila 2025. godine.
  • Letnji raspust: za učenike od prvog do sedmog razreda počinje u ponedeljak, 16. juna 2025. i završava se u petak, 29. avgusta 2025. godine. Za učenike osmog razreda, letnji raspust počinje po završetku završnog ispita i završava se takođe 29. avgusta 2025.

Ove promene u kalendaru obrazovno-vaspitnog rada oslikavaju nastojanje da se usklade školski raspusti s praznicima i vikendima, ali i potrebu da se pruži dovoljno vremena za odmor i relaksaciju đacima i njihovim porodicama.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading