POZIVI ZA VOJSKU STIZAĆE I AKO ŽIVITE U INOSTRANSTVU! Ovo su svi detalji - moći će da se izbegne samo na jedan način, ali...

Autor:

Vesti

01.10.2024

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva generacija regruta biće mladići rođeni 2006. godine!

POZIVI ZA VOJSKU STIZAĆE I AKO ŽIVITE U INOSTRANSTVU! Ovo su svi detalji - moći će da se izbegne samo na jedan način, ali...

Foto: ministarstvo odbrane

Bez obzira na to gde se nalazite — da li ste rođeni u Beču ili živite u Roterdamu—ako ste državljanin Srbije i spadate u kategoriju muškaraca koji su vojni obveznici, dobićete poziv za obavezno služenje vojnog roka.

Ipak, postoje određeni izuzeci za dijasporu koji mogu omogućiti izbegavanje vojnog roka.

Obavezni vojni rok, koji je suspendovan 2011. godine, planira se ponovo uvesti u Srbiju od sledećeg septembra. Prva generacija regruta biće mladići rođeni 2006. godine, koji ove godine postaju punoletni, a naredne će biti 19-godišnjaci, u godinama kada su se ranije najčešće odlazilo u vojsku, kako je to bilo u vreme JNA, kao i dok je obavezni vojni rok bio na snazi u Vojsci Jugoslavije i Vojsci Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Od sledeće godine obavezno služenje vojnog roka

Pozivi za obavezno služenje vojnog roka, koji će trajati 75 dana (od čega je 60 dana obuka, a preostali dani vežba), biće upućeni svim punoletnim muškarcima u Srbiji starosti od 18 do 27, ili čak do 30 godina, a gornja granica starosti će biti precizirana nakon usvajanja potrebnog zakona od strane državnog parlamenta.

Pozivi će se odnositi i na muškarce koji žive u dijaspori. Zakonska obaveza vojnog roka važi za sve punoletne muškarce iz Srbije, što znači da će svaki državljanin koji spada u ovu starosnu kategoriju dobiti poziv za služenje vojnog roka, bez obzira na to gde se trenutno nalazi—bilo da živi u Kruševcu ili u Štutgartu u Nemačkoj.

- Svaki državljanin Republike Srbije tih određenih godina postaje vojni obveznik, što će reći ta zakonska obaveza važi za sve naše državljane, bez obzira gde trenutno žive. Ako imamo u vidu kako je to ranije bilo, odnosno, kako su se pozivali naši državljani čije je prebivalište bilo u inostranstvu, pretpostavljam da će i sada ti naši državljani pozive dobijati preko diplomatsko-konzularnih predstavništava i po zakonu oni moraju da se odazovu pozivu za vojsku kao i bilo koji drugi državljanin Srbije – objašnjava za “Blic” Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti.

Republika

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Svi građani Srbije, ma gde živeli, dobiće poziv za vojsku

Za koga ta zakonska obaveza ne važi?

Izuzeci od ovog pravila, međutim, postoje.

Obaveza odazivanja ne važi za one koji imaju i državljanstvo zemalja u kojima nema obaveznog vojnog roka i onda oni mogu da se pozovu na državljanstvo te države i imaće pravo da vojsku ne služe ni u Srbiji. Ali, ako imaju državljanstvo države u kojoj postoji obavezni vojni rok, onda imaju mogućnost izbora – ili da odsluže vojni rok u toj državi ili u Srbiji. Svejedno, odslužen vojni rok u bilo kojoj državi, smatra se odsluženim vojnim rokom i kod nas – precizira Dragišić.

- Kada je reč o zakonskoj obavezi tu želje nema, odluku sprovodite s reči na delo. Ali, to upravo i jeste pitanje svih pitanja - da li država Srbija ima dovoljno snažan autoritet da prinudi mladića da ode na odsluženje vojnog roka. Jer, pričamo o obavezi koja se s mukom uspostavila i kada je uvedeno služenje vojnog roka, još u vreme industrijske revolucije. A kada je 1. januara 2011. godine u Srbiji obustavljeno obavezno služenje vojnog roka ukinut je jedan mehanizam kojeg će sad biti teško ponoviti – pričao je Radić za pomenuti medij.

Prigovor savesti

Sagovornici ističu da će prigovor savesti, kao ustavno pravo građana Srbije, ostati ključni izazov za sprovođenje obaveznog vojnog roka. U poslednjoj generaciji regruta, koja je služila pre skoro 14 godina, prigovor savesti bio je veoma prisutan.

S druge strane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, nedavno je naglasio da se prigovor savesti ne može ignorisati, ali da postoje mehanizmi koji mogu primorati one koji se na njega pozivaju da ipak idu u vojsku.

Mojsilović je objasnio da u vojsci postoje zanimanja i specijalnosti za koja nije neophodna obuka za rukovanje oružjem, ali će svi regruti proći obuku. Oni koji ne budu obučavani za korišćenje oružja služiće vojni rok od 155 dana. Takođe, naglasio je da u vojsci nema razlike između verskih i nacionalnih elemenata, pa se može obavljati i uloga vatrogasca.

Podsećanja radi, obavezni vojni rok imaju i druge zemlje, poput Grčke, Norveške, Švajcarske, Danske, Rusije i Turske.

BONUS VIDEO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading