Kad polazite na aerodrom, dobro pogledajte koje stvari ne smete da unesete u avion: Vejp eksplodirao u kabini!

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

01.10.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novu epizodu emisije "Potrošačka patrola" možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news.

Kad polazite na aerodrom, dobro pogledajte koje stvari ne smete da unesete u avion: Vejp eksplodirao u kabini!

Foto: Republika.rs

Generalno pravilo je da kod sebe ne smete imati ništa što bi moglo da ugrozi bezbednost putnika i posade.

Više od 82 miliona ljudi širom sveta konzumira elektronske cigarete, odnosno vejpove. Osim što izazivaju zavisnost i potencijalno ugrožavaju zdravlje pušača, elektronske cigarete, ispostavilo se prethodnih dana, nose još jedan rizik, a to je rizik od eksplozije.

Ovaj događaj, u stvari, poslužio nam je kao povod za temu u kojoj se bavimo stvarima koje ne smeju ili ne bi trebalo da se unose u avion u ručnom prtljagu. I nekima, poput vejpova, za koje je ipak bolje da budu baš u tom prtljagu. Iznenađujuće, ali je tako.


Možda ste čuli za incident koji se desio pre nekoliko dana na letu Krit-London. Putnici su doživeli pravu dramu kada je prilikom ukrcavanja jednoj putnici eksplodirala električna cigareta u torbi. Srećom, svih 236 putnika evakuisano je za nekoliko minuta i niko nije povređen u požaru, samo je jedan putnik lakše povređen prilikom evakuacije. Britanski eksperti iz oblasti civilne avijacije upozoravaju da litijum-jonske baterije, koje napajaju ove cigarete, mogu biti uzrok požara u avionu. U običnim uslovima su bezbedne, ali zbog visoke energije i pritiska u avionskoj kabini postaju rizične. Zato je i potrebno da budu u ručnom prtljagu da bi se brzo reagovalo u nepredviđenim situacijama.


Ukoliko putujete avionom, najbezbednije da vaš vejp bude potpuno ili gotovo potpuno napunjen. To znači da ga od trenutka skidanja s punjača, pa sve do sletanja ne koristite. Elektronske cigarete koje se dopunjuju tečnošću treba pravilno pripremiti za putovanje, isprazniti rezervoar i odvojiti ga od baterije da bi se izbegli potencijalni problemi tokom leta.

Generalno, radi opšte bezbednosti važno je da se pridržavate svih pravila koja su propisana u vezi s tim šta je sve dozvoljeno da ponesete sa sobom u avion. Pravila i propisi ponekad, takođe, zavise odavio-kompanije i destinacije na koju putujete.

Ono što je sigurno, u ručnom prtljagu putnik ne sme da ima sledeće stvari:

- vatreno oružje svih vrsta kao što su pištolji, revolveri, puške, sačmare
- igračke u obliku oružja za koje se može pomisliti da je pravo
- lukove i strele
- uređaje za omamljivanje
- oštre predmete
- noževe sa sečivom dužim od šest cm
- palice, mačeve i sablje
- eksplozive i zapaljive materije
- vatromete i ostalu pirotehniku

U najkraćem, na spisku je sve ono što može da izazove ozbiljne povrede i ugrozi bezbednost u avionu. Sad kad znate šta je sve zabranjeno da ponesete u avion, jedna stvar će vas iznenaditi, vejp je dozvoljen, a eksplodirao je. Eto, i to se događa. Vatromet i ostala pirotehnika moraju se predati kao prtljag. Incident na letu Krit-London, srećom, prošao bez posledica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading