PROVERITE DŽEPOVE: Ova kovanica može da bude vredna čak 2.500 evra

Autor:

Vesti

29.09.2024

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na novčiću je u zlatu prikazana Kelnska katedrala

PROVERITE DŽEPOVE: Ova kovanica može da bude vredna čak 2.500 evra

Foto: shutterstock

Retke kovanice od dva evra, posebno one koje se izdaju u malom broju, trenutno su veoma popularne među kolekcionarima. Među njima se izdvaja retki novčić iz Kolna, koji sada vredi više od 1.000 puta od svoje prvobitne vrednosti, navode nemački mediji.

Poseban kovani novac pod nazivom "Kelnska katedrala" u Nemačkoj je izdat u ukupno 30 miliona primeraka. Međutim, nije poznato koliko tih kovanica je još u opticaju. Kada je pušten u promet 2011. godine, u opticaj je ušao veliki broj kovanica s greškom, čija će vrednost u narednim godinama drastično porasti.

Na novčiću je u zlatu prikazana Kelnska katedrala, slikana sa Roncaliplaca. Ispod se sitnim slovima može pročitati "Severna Rajna-Vestfalija". Zlatni motiv okružen je sa 12 zvezdica, a na dnu je utisnuta godina "2011". Ova kovanica od dva evra, sa kelnskom katedralom, bila je šesta u seriji "Savezne zemlje I", koju je izdalo Savezno ministarstvo finansija.

Nepravilni reljefi, kod kojih motiv u sredini nije okrugao ili su vidljive ogrebotine, prodaju se na eBayu već za 2.500 evra – 1250 puta više od originalne vrednosti, prenosi Fenix.

Ukratko, retke kovanice od dva evra, posebno one sa specifičnim motivima i greškama, postale su tražene među kolekcionarima koji su spremni da plate visoke sume novca za njih. Ova pojava je izazvala veliko interesovanje medija i kolekcionara širom sveta.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading