DANAS JE PETAK 13.! Ovo su verovanja i običaji koji treba da se poštuju!

Autor:

Vesti

13.09.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje mnogi običaji i verovanja koji su povezani sa petkom 13. i smatraju se baksuznim

DANAS JE PETAK 13.! Ovo su verovanja i običaji koji treba da se poštuju!

Foto: Shutterstock

Verovanje da je petak 13. baksuzan dan datira od početka 20. veka, a postoji nekoliko teorija o poreklu ovog sujeverja. Prema jednoj od njih, ovo verovanje se vezuje za hapšenje i pogubljenje francuskih templara na petak 13. oktobra 1307. godine. Takođe, u hrišćanskoj tradiciji broj 13 se vezuje za Isusovu poslednju večeru i njegovu smrt na krstu, što doprinosi negativnom tumačenju ovog broja.

Običaji vezani za petak 13.

Postoje mnogi običaji i verovanja koji su povezani sa petkom 13. i smatraju se baksuznim. Na primer, prolazak ispod merdevina se smatra lošim znakom zbog verovanja da se time narušava sveto trojstvo. Takođe, zaobilazak crnih mačaka, razbijanje ogledala, prosipanje soli, ubijanje bubamare i mnogi drugi običaji smatraju se lošim predznacima.

Foto: pixabay.com

Crna mačka

Zabranjene radnje na petak 13.


Prolazak ispod merdevina, zaobići crne mačke, razbiti ogledalo, prosuti so, ubiti bubamaru, koristiti tuđu kašiku, spotaknuti se, ustati na levu nogu, obuti levu čarapu, zevati bez pokrivanja rukom ili otvarati kišobran unutar zatvorenog prostora, samo su neki od običaja i radnji koje se smatraju lošim predznacima na petak 13.
Republika

Foto: Shutterstock

Razbijeno ogledalo

 

Dakle, iako se petak 13. smatra baksuznim danom, ovo sujeverje je relativno novije i ima različito poreklo. Ipak, mnogi ljudi i dalje veruju u ove zablude i pridržavaju se različitih običaja kako bi izbegli lošu sreću.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading