MARKO IZ MRČAJEVACA OTKRIO RECEPT ZA SVADBARSKI KUPUS: Evo gde ga Timotijevići kuvaju već 300 godina!

Autor:

Vesti

12.09.2024

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Red kupusa i red mesa, ali jako važni su i začini. Ipak, kupus treba jesti zbog kupusa, a ne zbog mesa.

MARKO IZ MRČAJEVACA OTKRIO RECEPT ZA SVADBARSKI KUPUS: Evo gde  ga Timotijevići kuvaju već 300 godina!

Foto: RINA

ČAČAK – I ovog septembra miris tradicionalnog svadbarskog kupusa ispuniće ulice najopevanijeg sela Mrčajevci, kada celo selo kuva, pa je tako i vatra podložena i lonac se već krčka u dvorištu restorana kod porodice Timotijević. Mladi Marko kaže da je sve spremno za ovogodišnju manifestaciju posvećenu kuvanju tradicionalnog kupusa.

Republika

Foto: RINA

 

 

- Spremni smo da dočekamo sve ljubitelje dobrog ukusa, mi smo već počeli da kuvamo. Kada je u pitanju recept, odnosno tajna dobrog svadbraskog kupusa, naši stari su govorili meso, međutim, ja mislim da su važniji začini i kupus, jer smatram da kupus treba jesti zbog kupusa, a ne zbog mesa. U svakom slučaju, potrebno je dosta masti i raznih vrsta mesa, mada kuvari ne otkrivaju tajne sastojke moramo to prećutati”, rekao je za RINU domaćin Marko Timotijević vlasnik restorana „Timotijevića hrast“.

Inače, porodica Timotijević je jedna od najpoznatijih u ovom pomoravskom selu, a u njihovom dvorištu nalazi se i hrast star tri veka.

- Mi od kako pamtimo ovaj hrast u našem dvorištu izgleda ovako, pokojni deda je govorio da bi sada trebalo da ima oko 300 godina, mada ga zub vremena malo magriza, ali nam je on svakako kao neka vrsta makete, marketinga, jer po njemu smo dosta prepoznatljivi u Mrčajevcima. Naravno, ima dobar hlad, letos je mnogo značio tokom vrelih letnjih dana”, kazao je naš domaćin.

Republika

Foto: RINA

 

 

Pored dobre gastro ponude u Mrčajevcima, kao i ovde kod Marka u restoranu nastupiće i brojne muzičke zvezde.

- Kod nas ovde u četvrtak i petak sviraju braća Dmitrović iz Gornjeg Milanovca, u petak su Vanja Mijatović i Milan Mitrović, u subotu Ćana, a u nedelju Stefan Kosmajac i Sabdra Mladenović sa partećim orkestrima”, zaključio je on.

Dakle, ako vas put navede u pomoravsko selo Mrčajevce, dođite ovih dana da osetite i miris i ukus najboljeg tradicionalnog svadbarskog kupusa koji se već krčka i po kome je poznato ovo selo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading