SVE TAJNE PATRIJARHA PAVLA: Narod ga je zvao SVETAC KOJI HODA! Sve što je stekao ostavio je CRKVI, jedino je OVO ostavio porodici!

Autor:

Vesti

12.09.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teškoće i nedaće nikada mu nisu bile prepreka i izgovori da odustane od životnog cilja da pomaže ljudima.

SVE TAJNE PATRIJARHA PAVLA: Narod ga je zvao  SVETAC KOJI HODA! Sve što je stekao ostavio je CRKVI, jedino je OVO ostavio porodici!

Foto: Tanjug

Miljenik naroda patrijarh Pavle u istoriju je ušao kao jedan od najskromnijih i najnekonvencionalnijih velikodostojnika koji su mnogo učinili za pravoslavlje.
Zbog njegove skromnosti i istinoljubivosti, mnogi su ga zvali Svecem koji hoda. Život mu nimalo nije bio lak, odrastao je s tetkom, jedva je preživeo tuberkulozu, Albanci su mu pretili... Teškoće i nedaće nikada mu nisu bile prepreka i izgovori da odustane od životnog cilja da pomaže ljudima. O nekim događajima iz njegovog života, poput onog da je milione ostavio Crkvi, a familiji samo budilnik malo su poznate, te vam donosimo osam priča koje su malo poznate o Gojku Stojčeviću, kako je bilo svetovno ime patrijarha. 

 

MOLITVA ZA SVE ŽRTVE

Kada je kao vladika boravio na Kosovu i Metohiji, desilo se da je patrijarha Pavla zaustavila naoružana albanska banda. Zločinci terorističkog OVK presreli su ga i tražili da klekne i da se pomoli se za sve stradale Albance. Zapovest krvnika nije poslušao, ali ih je odgovorom pokorio i sklonio s puta.
- Ja klečeći molim u crkvi za sve postradale i nevine žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost i veru - rekao je Pavle i nastavio put.


SPASAO DETE KOJE SE DAVILO
Dok je kao vaspitač radio u Banji Koviljači, iz ledene vode spasao je dečaka koji se davio. Kao posledicu tog poduhvata dobio je, u to vreme, smrtonosnu tuberkulozu. Medutim, iako mu doktori nisu davali više od tri meseca života, on je uspeo da se oporavi i doživi duboku starost.

DRUGOVI IZ KLUPE
Gimnazijski dani patrijarha Pavla posebna su priča. Po završetku Osnovne škole "Gojko Stojčević", upisao je gimnaziju u Tuzli, a školski drug s kojim je delio klupu u učionici bio je poznati pisac Meša Selimović.

MRVICE HLEBA
Jednom prilikom kada je završio s jelom, uzeo je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo nekoliko mrvica. Tiho je pokupio svaku mrvu i pojeo. Prisutni su šokirano upitali šta to radi, a on im je odgovorio: 
- Ne znate vi, deco moja, šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola.


HRANA ZA RIBE
Tokom jednog od putovanja avionom let je bio turbulentan, a patrijarhovi saputnici uplašeni. Jedan od arhijereja koji je sedeo pored patrijarha pitao ga je da li se plaši ako avion padne u more. Na tomu je patrijarh odgovorio:
- U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti jer sam u životu pojeo toliko riba da bi bilo čudno kada one mene sada ne bi pojele.


BUDILNIK ZA FAMILIJU
Sve vrednosti koje je imao, od ordenja i pisanih dela, ostavio je Crkvi. Upućeni tvrde da vrednost ove zaostavštine doseže vrednost od nekoliko miliona evra. Sve to darovao je srpskoj crkvi. Porodici i najbližim srodnicima ostavio je samo budilnik i sat.


JEDITE U SEBI
Crkva i vera su mu bili sve. To je pokazivao na svakom koraku. Uoči jednog obeda, za trpezom su svi izgovarali molitvu. Jedan monah je ćutao. Patrijarh ga je upitao zašto ćuti, zašto se ne moli s ostalima, a monah je odgovorio da se moli u sebi. Patrijarh mu je na to dodao da onda treba i da jede u sebi.

PESMA S MNOGO ŽARA

Malo je poznato da je patrijarh Pavle bio izuzetan pevač. Uživao je u višeglasnom pojanju duhovnih pesama. Nikada se nije ustručavao da ukaže na propuste ukoliko hor ne bi pevao s verskim zanosom. Da bi pokazao kako treba, patrijarh je često ustajao, stajao bi ispred hora i pokazao kako se liturgijske pesme pevaju s mnogo žara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO 

Komentari (0)

Loading