PATRIJARH PAVLE UVEK BIO UZ NAROD, A PROTIV NEPRAVDE: Miloševićeva policija ustukla pred Svetosavskom litijom! ODIGRAO KLJUČNU ULOGU U PROTESTIMA OPOZICIJE (VIDEO)

Autor:

Vesti

11.09.2024

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenjuje se da se više od 300.000 građana Srbije (neki izvori tvrde da je bilo pola miliona) okupilo na litiji u Beogradu, kojoj su prethodili ogromni protesti protiv vlasti

PATRIJARH PAVLE UVEK BIO UZ NAROD, A PROTIV NEPRAVDE: Miloševićeva policija ustukla pred Svetosavskom litijom!  ODIGRAO KLJUČNU ULOGU U PROTESTIMA OPOZICIJE (VIDEO)

Foto: Tanjug/ V. DIMITRIJEVIĆ, republika

Patrijarh Pavle

Kad god se lomilo patrijarh Pavle je bio uz narod, pa tako i tokom velikih demonstracija 1996. i 1997. zbog izborne krađe.
Na Savindan 27. januara 1997. održana je velika Svetosavska litija, koju je predvodio poglavar SPC. Procenjuje se da se više od 300.000 građana Srbije (neki izvori tvrde da je bilo pola miliona) okupilo na litiji u Beogradu, kojoj su prethodili ogromni protesti protiv vlasti Slobodana Miloševića.


Protesti su počeli 1996. jer je vlast sa Slobodanom Miloševićem na čelu izvršila prevaru na lokalnim izborima 17. novembra 1996, a epicentar dešavanja bio je Niš. Iako su izbori samo po sebi prošli bez većih problema i mahinacije, sutradan je izborna komisija saopštila rezultate koji su bili drakonski izmenjeni, naravno, u korist vlasti. Takav ishod doveo je do opšteg nezadovoljstva građana, te su se demonstracije prelile i na druge gradove, uključujući Beograd.


Savindan 1997. bio je jedan od ključnih datuma protesta jer je litija završena akcijom demonstranata "Kordonom na kordon", pa se policija pred autoritetom živog sveca povukla iz Kolarčeve ulice posle 178 sati stajanja. Patrijarh je studentima tada slao i poruke u kojima ih je blagosiljao i pozdravio dostojanstven način na koji izražavaju protest.
Patrijarh Pavle je na taj način uspeo u nameri da zaštiti integritet Crkve i osnaži veru među narodom da je njihova borba ispravna i da se ne može pendrecima i torturom vladati na kraju 20. veka. Podržao je mladost, podržao je život, ali su političari koji su na tom talasu prikupljali podršku za sopstvene interese izneverili i narod i Crkvu, ali i lik i delo pokojnog patrijarha.
Međutim, šest godina ranije došlo je do nesporazuma sa studentima. Na ulicama Beograda stotine hiljada ljudi učestvovalo je na prvim masovnim protestima protiv vlasti Slobodana Miloševića. Studentsko okupljanje kod Terazijske česme posetio je i sam patrijarh i pozvao ih da se raziđu.
Republika

Foto: Tanjug

 

 

On se kasnije izvinio zbog tog poziva, obrazlažući ga pogrešnim informacijama da može doći do sukoba studenata s Miloševićevim pristalicama koje su se tog dana okupile na Ušću na kontramitingu:

- Činio sam svoju dužnost, po savesti, kako sam znao i mogao. Shvatam ja šta je mladost, te nisam zamerio kad je jedan broj studenata, ne razumevši o čemu je reč, reagovao na buran način, svojstven mladosti.

Foto: Privatna arhiva

 

 


Sa Đinđićem vratio veronauku u škole
Ostaće upamćeno da je u vremenu patrijarha Pavla veronauka vraćena u škole posle 55 godina. Tada su poglavar SPC i tadašnji premijer Zoran Đinđić u beogradskoj školi Kralj Petar Prvi prisustvovali prvom času novog-starog školskog predmeta.
Patrijarh je tada učenicima rekao da je uzbuđen zbog ove novine u obrazovanju.
- Dragi učenici, ja sam uzbuđen ovoga časa jer sam i ja bio u klupi, kao i vi danas, pre 80 i više godina - rekao je patrijarh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading