UMRLA LEPA JELENA! Izgubila bitku sa rakom!

Autor:

Vesti

09.09.2024

22:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mlada Užičanka se osam godina borila sa rakom.

UMRLA LEPA JELENA! Izgubila bitku sa rakom!

Foto: Budi human

Jelene Skorković (42), mlade Užičanke i mame dve devojčice umrla je posle viišegodišnje borbe sa rakom.

- Jeco, borila si se ko lavica, ali je bolest bila jača. Neka te anđeli čuvaju.  Porodici iskreno saučešće - objavljeno je na društvenim mrežama povodom njene smrti .

Jeleni je u oktobru 2016. godine nakon kontrolnog pregleda ustanovljen zloćudni  tumora grlića materice (C53.9 Neoplasma malignum cervicis uteri, non specificatum).

Lečenje je započeto u novembru 2016. godine kada je izvršena histerektomija sa adneksektomijom, limfadentkomijom i omentektomijom. Sprovedena je postoperativna radioterapija sa hemioterapijom, navodi se na sajtu Budi human.

Do relapsa bolesti došlo je 2019. godine u vidu retroperitonealne limfadenopatije.

Biopsija je ukazala na pojavu metastatskih promena.

Rak grlića materice, karcinom grlića materice ili cervikalni karcinom je ekspanzivni (zloćudni) tumorski proces ćelija grlića lociran u donjem delu materice, koji ako se pravovremeno ne dijagnostikuje i leči može biti smrtonosan. Najčešći oblik ovog tumora je karcinom.

Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena godišnje, rak grlića materice je drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti juzrok umiranja od raka među ženskom populacijom Srbije.

Bolest je prouzrokovana određenim tipovima genitalnog humanog papilomavirusa (HPV), koji se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. HPV je dosta rasprostranjen i lako se širi. Dok većina zaraženih žena HPV-om ozdravi u periodu od 6 do 24 meseci, a najčešće nije znala za infekciju, kod drugih žena (zbog imunodeficijencije njihovog imunskog sistem) povećan je rizik da HPV dovede do pojave raka grlića materice.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading