DOŠLI SA NAJOBIČNIJIM SIMPTOMIMA, A OTKRILI TEŠKE BOLESTI: Na besplatnim preventivnim pregledima u Srbiji za prva tri sata se pojavilo skoro 11.000 građana!

Autor:

Vesti

08.09.2024

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekordan odziv!

DOŠLI SA NAJOBIČNIJIM SIMPTOMIMA, A OTKRILI TEŠKE BOLESTI: Na besplatnim preventivnim pregledima u Srbiji za prva tri sata se pojavilo skoro 11.000 građana!

Foto: Shutterstock

Besplatne preventivne preglede u 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji u prvih tri sata obavilo je ukupno 10.860 građana!

Prema podacima Ministarstva zdravlja odraslih je bilo 9.829 i 851 dete što je rekordan odziv. Lekari nam kažu da su zainteresovani građani red formirali već oko pola osam ujutru te da su zdravstveni radnici sa pregledima počeli i koji minut pre osam sati.

Prof. dr prim. Snežana Polovina, rukovodilac Poliklinike UKCS, kaže da će građani na ovim preventivnim pregledima moći da urade više vrste analiza i pregleda - piše Kurir.

- Radiće se analiza krvne slike, analiza šećera u krvi, EKG, ultrazvuk abdomena. Pregledaće ih pulmolog i po njegovoj indikaciji, ako to bude potrebno, uradiće se i rendgenski snimak pluća. Uradiće se u laboratorijskim analizama i tumosrki markeri i to opšti kao i tumorski marker karakterističan za karcinom debelog creva i pankreasa. U nekim ustanovama će moći da se urade i preventivni pregledi dece - navodi dr Polovina i naglašava:

- Preventiva je od izuzetnog značaja. Da bismo na vreme postavili dijagnozu neke bolesti i to kod osoba koje nemaju nikakvu simptomatologiju, nemaju razloga da posete lekara upravo na preventivnim pregledima možemo da otkrijemo bolesti u njenom samom začetku što nam daje dovoljno vremena kako da uradimo kvalitetno i dobru dijagnostiku i da pravovremeno započnemo lečenje i sprečimo neki nepoželjni ishod.

Prema njenim rečima, u prvih sat vremena u ovu ustanovu na preglede je došlo više od 100 ljudi.

- Za prva tri sata nekih 200 građana je upisano. Bilo je kod nekoliko građana uočeno da imaju problem na EKG-u, problem sa srčanim ritmom ili sa ishemijskom bolesti srca. Oni su upućeni ili odmah u Urgentni centar na dalju obradu ili im je preporučeno da se u što skorije vreme jave kardiologu. Takođe je na pulmološkim pregledima ovde ustanovljeno da postoje određeni problemi zbog kojih su pacijenti upućeni da se jave u antituberkulozni dispanzer. Nije bilo hitno urgentno stanje koje zahteva zbrinjavanje, ali u svakom slučaju otkriveni su problemi koji zahtevaju ubrzanu dalju dijagnostiku - rekla je dr Polovina i precizirala:

- Kod jednog pacijenta je primećeno da postoji poremećaj srčanog ritma. On je upućen da se javi odmah u Urgentni centar kod kardiologa zato što je to stanje koje dalje može da progredira u ozbiljnije maligne poremećaje ritma u smislu poremećaje koji mogu dovesti do srčanog zastoja. Kod jednog pacijenta su pronađene dishemične promene, srčani mišić ne dobija dovoljno kiseonika i zbog toga je upućen da se proveri da li je to trenutno akutno stanje ili hronični problem, a što se tiče pulmoloških nađene su pogoršane hronično opstruktivne bolesti pluća i sumnja na maligne tumore kod tri bolesnika. Podsetimo, peta akcija besplatnih preventivnih pregleda traje do 17 sati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading