Industrija mesa Matijević: Koncept "Od njive do trpeze" kao ključ uspeha

Autor:

Vesti

06.09.2024

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući svom jedinstvenom konceptu „Od njive do trpeze”, po kojem se kompanija Matijević izdvaja na tržištu, omogućeno je plasiranje proizvoda direktno sa njihovih farmi do trpeza potrošača, čime se obezbeđuje visok nivo kontrole i bezbednosti hrane.

Industrija mesa Matijević: Koncept "Od njive do trpeze" kao ključ uspeha

Foto: IM Matijević

Široka paleta proizvoda koju nudi kompanija Matijević potiče iz njihove vlastite proizvodnje i na taj način strogo kontrolišu sve aspekte proizvodnje - od uzgoja stoke na pažljivo održavanim farmama, do finalnog pakovanja proizvoda. Na ovaj način, potrošači dobijaju najkvalitetnije meso i mesne prerađevine.

Kroz integrisanu proizvodnu šemu, kompanija Matijević ne samo da garantuje vrhunski kvalitet svojih proizvoda, već i doprinosi održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Ovakav pristup održava kvalitet i plodnost zemljišta sa jedne strane, kao i sprečavanje zagađenja zemljišta i podzemnih voda, sa druge strane.

Kako struka nalaže, svake četvrte godine se sa svih parcela uzimaju uzorci zemljišta i šalju u laboratoriju, gde se analizira sadržaj hranljivih elemenata, sadržaj humusa i pH zemljišta. Na osnovu ovih podataka, agronomi sastavljaju plan đubrenja po parcelama i usevima.

Sektor stočarske proizvodnje kompanije Matijević čine farme svinja, tovnih pilića i tovne junadi, na kojima se godišnje proizvede 150.000 tovnih svinja, 5.000 komada tovne junadi i 8.000.000 tovnih pilića. Briga za kvalitet stočne hrane počinje na njivi, gde je proizvodnja pod stalnim nadzorom agronoma, te je svaki korak od setve do žetve u skladu sa pravilima agronomske struke.

Ubrani plodovi, koji će se koristi u proizvodnji stočne hrane, se nakon žetve smeštaju u silose, gde se nastavlja briga za očuvanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda kroz stalni nadzor nad skladišnom vlagom, temperaturom i zaštitom od skladišnih štetočina.

Iz silosa se poljoprivredni proizvodi upućuju u mešaone stočne hrane, koje godišnje proizvedu 90.000 tona hrane. Proizvodnja u mešaonama je u potpunosti automatizovana i pod stalnim nadzorom tehnologa, a svaka komponenta koja ulazi u mešaonu stočne hrane se kontroliše u laboratorijama i tek nakon potvrde o njenom kvalitetu može ući u proces proizvodnje.

Gotove smeše se ponovo kontrolišu, kako bi se utvrdilo da su u skladu za zadatim recepturama i nakon odobrenja od strane tehnologa se upućuju na farme kompanije Matijević i ulaze u lanac ishrane njihovih životinja. Nakon završenog tova, životinje se upućuju u industriju mesa. Na ovaj način, svaka karika u lancu proizvodnje se nalazi pod kontrolom stručnih ljudi, koji ništa ne prepuštaju slučaju.

„Ono po čemu se naša kompanija razlikuje i ističe, jeste činjenica da se sveže meso svakodnevno otprema ka našim mesarama, 24h od momenta klanja. Ovo je važno jer će potrošač kod nas uvek pronaći najsvežije meso na tržištu, jer je naš moto – meso se kupuje u mesarama. Posebno bih želeo da isktaknem da kompanija Matijević poseduje HACCP sistem bezbednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. U ovakvom sistemu svaki zaposleni je informisan o tome šta, kako, kada i zašto da se uradi u cilju prevencije rizika od opasnosti po hranu ali i svoje lične odgovornosti kako bi krajnji korisnik konzumirao zdravu i bezbednu hranu“, rekao je Milan Gojić, direktor klanice.

Pogoni kompanije Matijević opremljeni su po najsavremenijoj tehnologiji i prosečno dnevno proizvode oko 120 tona gotovih proizvoda, od čega se 80% realizuje u sopstvenih 164 savremeno opremljenih maloprodajnih objekata u 60 gradova širom Srbije, dok se preostalih 20% proizvodnje realizuje u veleprodaji, što ovu kompaniju čini liderom u mesnoj industriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading