DRAMATIČAN IZVEŠTAJ BATUTA: 28 obolelih od GROZNICE ZAPADNOG NILA u Srbiji, preporučuju se OVE MERE LIČNE ZAŠTITE

Autor:

Vesti

04.09.2024

02:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kućni komarci takođe prenose bolest

DRAMATIČAN IZVEŠTAJ BATUTA: 28 obolelih od GROZNICE ZAPADNOG NILA u Srbiji, preporučuju se OVE MERE LIČNE ZAŠTITE

Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da je do 2. septembra registrovano ukupno 28 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u ljudskoj populaciji. Ovi podaci predstavljaju porast u odnosu na prethodni izveštaj, koji je obuhvatao 20 slučajeva oboljevanja do 26. avgusta.

Rasprostranjenost oboljenja u Srbiji

Republika

Foto: Pixabay.com

Groznica Zapadnog Nila

 

Prema najnovijim informacijama, po pet obolelih je zabeleženo na teritoriji Beograda i Južnobanatskog okruga, dok je po četiri slučaja registrovano u Podunavskom i Južnobačkom okrugu. U Srednjobanatskom i Zapadnobanatskom okrugu zabeležena su po dva slučaja, dok je po jedan slučaj evidentiran u Severnobanatskom, Braničevskom, Mačvanskom, Raškom, Severnobanatskom i Šumadijskom okrugu.

Karakteristike obolelih

Od ukupnog broja obolelih, 20 osoba je muškog, a osam ženskog pola. Prosečna starost obolelih iznosi 59,14 godina, prema podacima Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Republika

Foto: shutterstock

Groznica Zapadnog Nila

 

Interesantno je da je na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaraze u Grčkoj, što ukazuje na mogućnost prenošenja ovog oboljenja izvan granica Srbije.

Prenosilac virusa i sezona transmisije

Glavni prenosioc virusa Zapadnog Nila je vrsta komaraca "Culex pipiens", koja je domaća i kod nas. Sezona transmisije ovog virusa u Srbiji obično traje od juna do novembra, što predstavlja važnu informaciju za javnost i zdravstvene organe u cilju preduzimanja preventivnih mera.

Komplikacije i opasnosti

Teže komplikacije su povezane sa zapaljenjem ovojnice i moždanog tkiva, kao što su encefalitis i meningitis. Teški slučajevi se obično manifestuju visokom temperaturom koja dovodi do ozbiljnih kliničkih problema, uključujući konvulzije i konfuziju. Komplikacije mogu da obuhvate meningitis, hronične mišićne bolesti, glavobolje, poremećaje pamćenja i koncentracije, osećaj stalnog umora, pa čak i depresiju.

Kućni komarci takođe prenose bolest

Dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, upozorila je da i kućni komarci mogu preneti ovu bolest. Postoje različite vrste komaraca, a groznicu Zapadnog Nila prenosi komarac vrste Culex pipiens, ali i svi drugi komarci, uključujući kućne. Nadzor se sprovodi od početka proleća do novembra.

Ovaj slučaj upozorava na značaj redovnog praćenja simptoma i mere zaštite od komaraca kako bi se sprečilo širenje bolesti.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca i to:

  •     Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.
  •     Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.
  •     Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.
  •     Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.
  •     Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.
  •     Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.
  •     Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.
  •     Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.
  •     Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.
  •     U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije
  •     U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading