NERADNI DRUGI I TREĆI SEPTEMBAR ZA OVU GRUPU GRAĐANA! Proverite da li imate pravo na dva slobodna dana

Autor:

Vesti

27.08.2024

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi su u ovoj grupi!

NERADNI DRUGI I TREĆI SEPTEMBAR ZA OVU GRUPU GRAĐANA! Proverite da li imate pravo na dva slobodna dana

Foto: Shutterstock

Slobodni dani za polazak u prvi razred ove godine padaju 2. i 3. septembra, a roditelji će pored državnih i verskih praznika, zatim redovnih slobodnih dana koje imaju, prema Zakonu o radu, i ove dane imati plaćene. Nažalost, ovo pravilo ne važi za sve, zato je bitno da proverite da li imate pravo na ova dva dodatna neradna dana.

Prema Posebnom ugovoru za državne organe 38/2019. godine Zakona o radu, plaćeno odsustvo zaposlenog kome dete kreće u prvi razred osnovne škole iznosi dva radna dana.

To znači da svi zaposleni u zdravstvu, školstvu i drugim državnim institucijama mogu da iskoriste ovo pravo i slobodno vreme posvete svom đaku prvaku. Pravo na ovu mogućnost imaju i zaposleni u privatnim kompanijama, ali samo pod jednim uslovom.

Taj uslov je da stavka o slobodnim danima za polazak u prvi razred stoji u kolektivnom ugovoru firme.

Postoje i one firme koje roditeljima daju i po nekoliko slobodnih dana za ovu priliku, posebno kad je reč o samohranim roditeljima ili ukoliko nemaju pomoć baka i deka.

Podsećamo, u novoj školskoj godini očekuju nas brojne promene, kako za osnovce tako i za srednjoškolce. Među glavnim novostima su smanjen broj učenika u učionicama, nešto kraći raspusti, stroži pravilnici o oblačenju, te sve više ustanova koje uvode zabranu korišćenja mobilnih telefona. Takođe, ekskurzije će postati skuplje, uvedene će biti nove mere za borbu protiv svih oblika nasilja, a pripreme za uspostavljanje velike ili državne mature su takođe najavljene.

Zbog slučajnosti, đaci se neće vratiti u škole 1. septembra kao što smo navikli, već dan kasnije, pošto prvi dan narednog meseca pada u nedelju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading