"SIN NEKIM KAMENOM IZ MORA DODIRNUO ĆERKU, EVO ŠTA JOJ JE OSTALO NA KOŽI": Srpska porodica u Grčkoj prošla kroz agoniju zbog ANEMONE (VIDEO)

Autor:

Vesti

25.08.2024

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident na Tasosu

"SIN NEKIM KAMENOM IZ MORA DODIRNUO ĆERKU, EVO ŠTA JOJ JE OSTALO NA KOŽI": Srpska porodica u Grčkoj prošla kroz agoniju zbog ANEMONE (VIDEO)

Foto: Shutterstock, Printscreen

U grupi Grčka info nedavno je objavljen post zabrinutog roditelja koji je opisao neobičan incident na plaži na Tasosu.

Njegov sin je izvadio kamen iz mora koji je bio "prekriven nekim korali ili algama" i dodirnuo njegovu ćerku, što je rezultiralo neugodnim peckanjem na koži.

- Sin je izvadio neki kamen iz mora na Tasosu na kome su, kaže, bili neki "korali ili alge" kako on kaže i time dodirnuo ćerku - napisao je na Fejsbuku.

- To joj je ostalo na koži i kad ga je skinula krenulo je da peče. Trenutno izgleda ovako. Neki savet o cemu se radi?

Brzo je stigao odgovor koji je otkrio da je na kamenu zapravo bila zalepljena morska anemona, poznata i kao vlasulja, koja može izazvati manje opekotine.

- Hvala svima na odgovoru, saznali smo šta je vratili se po kamen u moru, Grci je zovu Anemona. Našli smo i način kako da saniramo. Hvala još jednom.

 

 

Prva pomoć i saveti

U slučaju opekotine od vlasulje, preporučuje se ispiranje zahvaćenog područja isključivo morskom vodom kako bi se uklonile žarnice koje ostaju na koži. Takođe, preporučuje se stavljanje ledene obloge radi ublažavanja bola. U najbližoj apoteci mogu se nabaviti kreme namenjene za ovakve situacije, a farmaceut će dati preporuku koja je najbolja. Takođe, ispiranje fiziološkim rastvorom ili gazom sa razblaženim alkoholnim sirćetom može pružiti olakšanje. Ukoliko je zahvaćeno područje manje, preporučuje se korišćenje antihistaminika u obliku kreme protiv alergijskih reakcija, koje se mogu nabaviti bez recepta.

Poseta lekaru

Iako su ovi saveti korisni u blažim slučajevima, preporučuje se poseta lekaru ukoliko je zahvaćena površina veća od raširenog dlana ili ukoliko simptomi ne prolaze. Ovo je posebno važno zbog potencijalnih alergijskih reakcija i potrebe za daljim lečenjem.

Opasnost iz dubina

Ovaj incident nas podseća na opasnosti koje vrebaju iz dubina mora, često skrivene od očiju posetilaca plaža. Morske anemone, iako delikatnog izgleda, mogu izazvati neprijatne i bolne opekotine, te je važno biti oprezan prilikom istraživanja obale i podvodnog sveta. Ovaj slučaj takođe ukazuje na važnost informisanja o ponašanju i postupanju u slučaju susreta sa nepoznatim morskim organizmima, kako bismo sačuvali svoje zdravlje i bezbednost prilikom boravka u prirodi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading