MISTERIOZAN UŽARENI OBJEKAT NAD SRBIJOM! Građani Beograda, Niša, Kraljeva u panici, šalju dramatične snimke! (VIDEO)

Autor:

Vesti

25.08.2024

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misterija!

MISTERIOZAN UŽARENI OBJEKAT NAD SRBIJOM! Građani Beograda, Niša, Kraljeva u panici, šalju dramatične snimke! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Instagram/192_rs

Užareni objekat viđen je nad Srbijom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Čitaoci šalju snimke iz, Beograda, Kraljeva, Čačka, Vrnjačke Banje i Niša, a svi su oni objavljeni na Instagram stranici 192.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

- I u Milatovcu okolina Kragujevca vidjena je plavičasta magma - komentariše se u jednom postu.

Kako se može pretpostaviti, u pitanju je meteorit, koji je sagorevao dok je padao.

Šta je meteorit?

Meteorit je meteorid koji ne sagori u Zemljinoj atmosferi već padne na Zemlju. Pre nego što uđe u atmosferu, telo se naziva meteoroid. Samo veći meteoroidi mogu da dospeju do površine, a da ne sagore potpuno.

Oko 60 posto meteorita su stenovitog sastava, a ostatak su gvozdeni meteoriti. Njihovom hemijskom analizom pokazalo se da je materija u vasioni jedinstvena i sastavljena od istih hemijskih elemenata.

Meteoriti mogu biti faktori kreiranja reljefa Zemljine površine. Oni na površini stvaraju levkasta udubljenja većih ili manjih razmera, slična vulkanskim kraterima. Meteoritski krateri razlikuju se od vulkanskih prema načinu postanka i materijalu od kojih su izgrađeni. Oni su jedini oblici u reljefu Zemljine površine izgrađeni delovanjem kosmičkih sila.

Prema načinu na koji su nastali izdvajaju se eksplozivni i udarni meteoritski krateri. Eksplozivni meteoritski krateri formiraju se usled eksplozije pri udaru meteorita u Zemljinu površinu. Ekskplozija se javlja kao posledica preobraćanja ogromne kinetičke energije meteorita u toplotnu, pri čemu osnovna masa meteorita prelazi u paru, a na površini zaostaje udubljenje. Širina ovako nastalih kratera je do 100 m. Udarne meteoritske kratere stvaraju meteoriti teški više desetina tona, koji ne sagorevaju u atmosferi, već se zarivaju duboko u Zemljinu površinu. Dimenzije ovih kratera variraju u vrlo širokim granicama.

Na Zemljinu površinu retko padaju džinovski meteoriti koji stvaraju meteoritske kratere. Do sada je pronađeno u reljefu Zemljine površine svega oko 20 velikih meteoritskih kratera. Usled delovanja procesa erozije, krateri koji imaju veću geološku starost od preistorijske ne mogu se očuvati u reljefu.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading