VRLO DOBRI REZULTATI GRUPE TRIGLAV: Poboljšanje prognoze godišnjeg poslovnog rezultata

Autor:

Vesti

23.08.2024

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva polovina ove godine u znaku uspeha!

VRLO DOBRI REZULTATI GRUPE TRIGLAV: Poboljšanje prognoze godišnjeg poslovnog rezultata

Foto: Petar Djordjević

Vrlo dobri polugodišnji rezultati Grupe Triglav
Grupa Triglav poboljšala je prognozu godišnjeg poslovnog rezultata

Grupa Triglav je u prvom polugodištu ove godine postigla veoma dobre rezultate. Njen ukupan obim poslovanja dostigao je 942,9 miliona evra, što je 2 posto manje nego lani, a uzimajući u obzir efekat ukidanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, zabeležila je rast od 9 posto. Ostvarila je 89,5 miliona evra poslovnog rezultata pre oporezivanja (12,1 milion evra u istom periodu prošle godine), dok je njen neto poslovni rezultat iznosio 75,4 miliona evra (11,4 miliona evra prošle godine). Tome je najviše doprineo osiguravajući deo poslovanja segmenta Imovine, dok su svi segmenti poslovanja Grupe poslovali uspešno.

Štetni deo poslovanja Grupe bio je relativno povoljan u prvoj polovini godine, pri čemu se procenjene štete iz oblasti prirodnih masovnih štetnih događaja nisu značajno razlikovale od nivoa prethodnih godina. Grupa za polugodište procenjuje da će premašiti planirani godišnji poslovni rezultat pre oporezivanja i predviđa da će ostvariti između 130 i 150 miliona evra. Grupa i ove godine održava finansijsku stabilnost i kapitalizaciju na odgovarajućem nivou, dosledno sprovodi strategiju u pravcu rasta, razvoja i održivih ambicija, te nastoji da bude stabilna, sigurna i isplativa investicija za investitore.

POSLOVNI REZULTAT GRUPE TRIGLAV

Grupacija je u prvoj polovini ove godine ostvarila poslovni rezultat pre oporezivanja 89,5 miliona evra (lani 12,1 milion evra), dok je neto poslovni rezultat iznosio 75,4 miliona evra (prošle godine 11,4 miliona evra). Matično društvo Grupe Triglav, Zavarovalnica Triglav, ostvarila je 63,4 miliona evra pre oporezivanja (prošle godine 29,1 miliona evra) i 53,8 miliona evra neto poslovni rezultat (lani 24,6 miliona evra). Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar rekao je: „Nakon prošle godine, gde su jednokratni događaji umanjili naše rezultate, najavili smo normalizaciju poslovanja za ovu godinu u skladu s našom strategijom. Zadovoljni smo što smo u tome bili vrlo uspešni u prvom polugodištu, jer je nakon obećavajućeg prvog kvartala bilo isto tako i u drugom. Svi segmenti poslovanja doprineli su vrlo dobrim polugodišnjim rezultatima Grupe Triglav, ali je najveći doprinos dao deo poslovanja osiguranja u segmentu Imovina.”

Grupa Triglav je više od dve trećine polugodišnjeg rezultata pre oporezivanja, tj. 62,1 milion evra, ostvarila u delu poslovanja osiguranja, pri čemu je segment Imovine ostvario rezultat u iznosu od 52,2 miliona evra (20,3 miliona evra prošle godine). Na to su uticali povećan obim osiguranja klijenata i rast prodaje na međunarodnim tržištima po principu slobodnog protoka usluga (FOS poslovi), a dodatni efekat imala su dosadašnja povećanja premijskih stopa i brojne mere u oblasti preuzimanja rizika osiguranja. U delu osiguranja, segment Život je ostvario rezultat od 9,8 miliona evra (prošle godine 5,6 miliona evra), dok je segment Zdravlje nakon prošlogodišnjeg gubitka ove godine poslovao pozitivno. Rezultat investicionog dela poslovanja dostigao je 20,8 miliona evra (prošle godine 14,0 miliona evra), na šta su najviše uticali povećani prihodi od kamata. Neosiguravajuća delatnost ostvarila je rezultat od 6,6 miliona evra (prošle godine 4,3 miliona evra), a njen rast potiče uglavnom od upravljanja imovinom klijenata u zajedničkim fondovima i individualnog upravljanja.

O poslovanju Grupe Triglav do kraja godine, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar rekao je: „Planirali smo da u 2024. godini ostvarimo poslovni rezultat pre oporezivanja Grupe Triglav između 100 i 120 miliona evra. Za polugodište procenjujemo da ćemo ga premašiti i ostvariti između 130 i 150 miliona evra. Pri tome smo uzeli u obzir očekivane uslove poslovanja do kraja godine, među kojima su najneizvesniji faktori prirodne masovne štete, koje su na godišnjem nivou obično intenzivnije u drugom i trećem kvartalu. Postavili smo ambiciozne ciljeve i naša ekipa saradnica i saradnika iz Triglava marljivo radi na njihovom uspešnom ostvarenju, na čemu im najlepše zahvaljujem.”

NAGLASCI POSLOVANJA GRUPE U PRVOM POLUGODIŠTU 2024. GODINE

Ukupan obim poslovanja Grupe Triglav dostigao je 942,9 miliona evra, što je 2 posto manje nego prošle godine. Ali ako se uzme u obzir efekat ukidanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja, obim je zabeležio rast od 9 posto. Osim u Sloveniji, gde je na obim uticao spomenuti efekat, Grupa je ojačala premiju na većini ostalih tržišta Adrija regije (ukupno 7-postotni rast) i u širem međunarodnom okruženju (rast od 16 posto). Sa stanovišta geografske strukture premije, Grupa uspešno nastavlja da jača udeo premije s tržišta izvan Slovenije. Tajudeo porastao je na 20,6 posto (18,6 posto prošle godine), udeo Slovenije je smanjen na 57,9 posto (lani 63,3 posto), dok je udeo međunarodnog osiguranja i reosiguranja dostigao 21,6 posto (lani 18,1 posto).

Štetni deo poslovanja Grupe bio je relativno povoljan u prvoj polovini godine. Obračunate štete u ukupnom iznosu od 287,3 miliona evra manje su za 34 posto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su se smanjile u sva tri segmenta, a najviše u segmentu Zdravlje. To je uglavnom rezultat ovogodišnjeg ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji. U prvom polugodištu procenjena vrednost šteta iz oblasti prirodnih masovnih štetnih događaja iznosi 10 miliona evra, što ne odstupa značajno od nivoa prethodnih godina. Operativni troškovi, zajedno sa ostalim pripadajućim rashodima osiguranja Grupe Triglav, porasli su za 4 posto, na 214,6 miliona evra. U skladu sa aktivnostima Grupe, najveći udeo predstavljaju troškovi rada, 45%, dok su najveći rast od 18% dostigli troškovi pribavljanja osiguranja. Potonje je posledica povećanog obima poslovanja na tržištima izvan Adrija regije i prodaje putem spoljnih kanala prodaje.

Kombinovani obim Imovina i Zdravlje u prvom polugodištu iznosio je povoljnih 90,6 odsto (102,0 odsto prošle godine). Profitabilnost novog poslovanja Život dostigla je 14,1 posto (13,1 posto prošle godine).

Ostali sveobuhvatni prinos iznosio je 3,8 miliona evra (prethodna godina 9,3 miliona evra). Godišnji prinos na kapital iznosio je 17,3 posto (lani 2,6 posto), a povećanje je prvenstveno rezultat većeg neto poslovnog rezultata. Član Uprave Zavarovalnice Triglav Uroš Ivanc rekao je: „U odnosu na prethodni period, naši pokazatelji su se značajno poboljšali. Kombinovani obim Imovine i Zdravlja je na povoljnom nivou, na šta je najviše uticao smanjeni obim gubitka kao rezultat povećanog obima poslovanja i brojnih sprovedenih mera u oblasti preuzimanja i upravljanja rizicima osiguranja.”

Ukupna sredstva u upravljanju Grupe na kraju prvog polugodišta iznosila su 5.329,3 miliona evra, što je 10 posto više nego na kraju 2023. godine. Od toga su društva Grupe upravljala vlastitim sredstvima, sredstvima osiguranika koji preuzimaju rizik ulaganja i finansijskim ulaganjima iz finansijskih ugovora u visini od 3.572,1 miliona evra (5 posto više nego na kraju 2023. godine). Sastav ovog portfelja je uporediv sa stanjem na kraju 2023. godine. Profitabilnost finansijskih ulaganja Grupe, bez ulaganja u korist osiguranika koji preuzimaju rizik ulaganja, povećan je za 1,1 postotni poen u odnosu na prošlu godinu i iznosio je 3,0 posto.

Grupa Triglav ostaje finansijski stabilna, adekvatno likvidna i kapitalizovana na odgovarajućem nivou. To potvrđuje i visok kreditni rejting „A” dobijen ove godine, uz stabilnu srednjoročnu prognozu agencije za kreditni rejting S&P. Član Uprave Zavarovalnice Triglav Uroš Ivanc pritom je pojasnio: „Pažljivo upravljamo rizicima kojima smo izloženi. U sklopu kontinuiranih aktivnosti efikasnog upravljanja kapitalom Grupe, početkom jula uspešno smo emitovali novu podređenu obveznicu.”

Grupa brine o racionalizaciji i optimizaciji svog poslovanja i u tom pravcu deluje i ove godine. Predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar dodao je: „Nakon prošlogodišnje regulacije cene dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji i ovogodišnjeg ukidanja implementacije s naše strane, započeli smo proces pripajanja zdravstvenog osiguranja ćerke-firme matičnom društvu i početkom jula prihvatili ponuđenu isplatu razlike prema vladinoj uredbi.”

Grupa je definisala strateške pravce koje dosledno sledi. I ove godine, s fokusom na korisnike, razvija proizvode osiguranja, digitalizuje i automatizuje odštetne i druge procese, te razborito uvodi veštačku inteligenciju. Kao osiguravajuća i finansijska grupa, preduzima aktivnosti na finansijskom opismenjavanju i širenju svesti javnosti o izloženosti rizicima kod kuće i na putu, a ove godine je dodatno upoznavala korisnike s procenama rizika od prirodnih nesreća, kao što su poplave, zemljotresi, grad i udari groma. U svom delovanju brine da je u skladu sa obavezom o održivosti, što se odražava u svim aspektima njenog poslovanja, od smanjenja ugljeničnog otiska do promovisanja jednakosti i transparentnosti.

GRUPA TRIGLAV NA TRŽIŠTU SRBIJE

Triglav osiguranje Beograd je u prvoj polovini 2024. godine povećalo ukupnu obračunatu fakturisanu premiju na iznos od 59,5 miliona evra (52,9 miliona evra krajem prve polovine prethodne godine). Na kraju prošle godine društvo je uzelo tržišno učešće od 7,3 odsto i zadržalo peto mesto na vrlo konkurentnom srpskom tržištu, na kojem posluje 16 osiguravajućih kuća.

„Na sve učestalije manifestacije šteta od prirodnih nepogoda (grad i oluja), u prvom polugodištu ove godine nadovezala se učestalija prijava šteta u vezi sa osiguranjem motornih vozila i dobrovoljno-zdravstvenim osiguranjem, uz postepeno ublažavanje inflatornih pritisaka iz prethodnog perioda. Prilagođavanjem modela poslovanja izmenjenom poslovnom okruženju, rastom i disperzijom portfelja, obezbedili smo kontinuiran i održivi rast sa ciljem stvaranja kvalitetnog i jedinstvenog iskustva klijenata”, istakao je dr Dragan Marković, predsednik Izvršnog odbora Triglav osiguranja Beograd.

Triglav osiguranje Beograd

Triglav osiguranje deo je Grupe Triglav, jedne od najvećih osiguravajuće-finansijskih grupacija u jugoistočnoj Evropi.

Na srpskom tržištu prisutna je od 2006. godine. Nakon značajne organizacione transformacije beleži veliku ekspanziju u poslovanju s konstantnim rastom tržišnog učešća.

Sa skoro 800 zaposlenih i više od 30 prodajnih mesta u sopstvenoj mreži, Triglav osiguranje a.d.o. Beograd u mogućnosti je da tržištu Srbije pruži kompletnu ponudu neživotnog i životnog osiguranja, donoseći pri tome iskustvo s razvijenih tržišta iz regiona. Zauzima petu poziciju na tržištu Srbije.

Grupa Triglav

Grupa Triglav svojim znanjem, iskustvom i finansijskom snagom već skoro 125 godina opravdava poverenje korisnika i drugih stejkholdera. Njena misija je da stvara sigurniju budućnost.

To je najveća osiguravajuća i finansijska grupa u Adrija regiji i jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u šest država i na sedam tržišta i šire u međunarodnom smislu kroz partnersko povezivanje sa društvima za posredovanje, zastupanje i reosiguranje. Ključni stubovi njenog poslovanja su osiguranje i upravljanje imovinom. Zapošljava oko 5.200 ljudi.

Grupa Triglav zadržava čvrstu finansijsku stabilnost, visoku adekvatnost kapitala i profitabilnost poslovanja, što potvrđuju i visoke ocene kreditnog rejtinga „A”, dobijene od dve priznate kreditne agencije. Glavne vrednosti društva su agilnost, jednostavnost i pouzdanost. Njegova vizija je postaviti standard za izvanredno korisničko iskustvo – bilo kada i bilo gde. Sa održivom orijentacijom poslovanja razvojno je orijentisano okruženje za zaposlene, povezano sa partnerima i stabilna, sigurna i isplativa investicija za investitore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading