GORDAN IZ BLACA NA ULICI PRONAŠAO ŠTOS PARA! Kad je krenuo da traži vlasnika, na vratima mu se pojavila NEPOZNATA ŽENA!

Autor:

Vesti

16.08.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U današnje vreme kada se čini da je poštenje retka osobina, Gordan Stanić je svojim postupkom pokazao da plemenitost i poštenje nisu izumrli.

GORDAN IZ BLACA NA ULICI PRONAŠAO ŠTOS PARA! Kad je krenuo da traži vlasnika, na vratima mu se pojavila NEPOZNATA ŽENA!

Foto: Shutterstock

2000

Gordan Stanić iz Blaca postao je heroj ne samo svog malog mesta, već i cele Srbije nakon što je pronašao štos novčanica nasred puta i odlučio da ih vrati vlasniku umesto da ih zadrži za sebe. Ovaj čin poštenja i plemenitosti nije prošao neprimećeno, a Gordanova priča o pronalasku novca i njegovom vraćanju vlasniku postala je inspiracija mnogima.

U današnje vreme kada se čini da je poštenje retka osobina, Gordan Stanić je svojim postupkom pokazao da plemenitost i poštenje nisu izumrli. Ovaj vlasnik skromne radnje za dekoraciju i prodaju školskog pribora odlučio je da sledi svoju savest i vrati novac nekome kome su te pare zaista potrebne.

Gordan je pronašao štos novčanica nasred puta dok je bio na putu do robne kuće. Iako je bio iznenađen količinom novca, nije ni trenutka pomislio da ih zadrži za sebe, već je odmah krenuo u potragu za vlasnikom. 

Čim se vratio iz robne kuće u svoju radnju počeo je da razmišlja kako da nađe vlasnika. Međutim, baš mu je u tom trenutku u prodavnicu ušla žena.

- Stavio sam novac u fioku dok sam razmišljao. Pošto sam prilično nepoverljiv, nisam znao kome da se obratim. U tom trenutku u radnju ulazi žena i priča šta se dogodilo u banci. Kaže kako je stariji čovek penzioner plakao, samo što je podigao pare i izgubio ih na putu do kuće. Slušam šta priča, shvatam da neko već traži novac, pokušavam da saznam ime tog čoveka, ali se žena ne seća - ispričao je ovaj čovek.

U radnji su bile i njegova žena i komšinica koje nisu znale da je Gordan pronašao pun štos para. Kritikovale su ga što je „pritisno“ mušteriju, insistirajući da sazna ime čoveka koji je plakao u banci.

Republika

Foto: Shutterstock

Gordan Stanić pronašao štos para u Blacu

 

- Njih dve su vikale na mene što dosađujem ženi. Kada je ona izašla iz radnje, rekao sam im šta se dogodilo. Bile su šokirane. Onda smo zajedno razmišljali na glas. Došao sam na ideju da kontaktiram banku jer je logo banke istaknut na štosu. Ipak, prvo sam pozvao čoveka koji radi u obezbeđenju u policiji i zamolio ga da sazna ko je čovek koji je izgubio novac ili ako ima njegov kontakt, da mu kaže da sam ja pronašao pare i da dođe kod mene u radnju da mu ih dam - objašnjava on.

Posle nekoliko minuta, Gordan je saznao ime vlasnika novca – u pitanju je meštanin Blaca, penzioner koji čak prima penziju ispod minimalca.

- Već se saznalo da je novac kod mene. Prvo je došla jedna žena koja je nekada radila u banci, a inače je komšinica gospodina koji je izgubio novac. Kaže ona ‘Ja ću preuzeti novac’. Rekoh joj otvoreno: ‘Ja Vama te pare ne mogu da dam, nisu Vaše. Prosto želim da vratim onome ko ih je izgubio. Ne zbog nagrade, ne treba mi ništa, nego želim da se uverim da ih je vlasnik zaista dobio - priča dalje Gordan za beogradske medije..

Onda se, dodaje, u radnji pojavila snaja penzionera kom je novac ispao.

- Opet sam se nećkao, ali u šali, rekoh joj da snajke uvek potroše novac. Naravno, dao sam joj štos s novčanicama. Ona ju insistirala da me nagradi, ali nisam želeo. Taj čovek je čitavog života radio u našem Domu zdravlja, penzioner čija su primanja mala. Došao je da podigne penziju, prelazio je preko ulice, nije stavio novac u torbicu, nego je pokušao da ih stavi ispod miške, u džemper, ali su mu ipak propale na zemlju, a on nije osetio, nego je nastavio da hoda. Ili je sreo nekog, pa se pozdravio i kad je pružio ruku, štos je ispao. Pretpostavljam da je nešto od toga bilo.

Republika

Foto: shutterstock

Novac koji je Gordan Stanić našao izgubio je penzioner

 

Bilo je, kako kaže Gordan, povuci-potegni. Snajka nije odustajala od toga da ga časti, te je na kraju ostavila novac da sebe i porodicu počasti pićem.

- Zaista nisam želeo ništa da prihvatim, nema potrebe. Smatram da bi svako isto uradio na mom mestu i da je to ono osnovno dostojanstvo, vaspitanje i poštenje koje treba da ima svaki čovek. Prihvatio sam novac koji je žena ostavila, popili smo piće svi zajedno i to je to. Mnogo mi je drago što se sve lepo završilo . Nisam planirao da ispadnem heroj niti neki junak, jer nisam uradio ništa što nije neobično. Normalno je biti pošten, a posebno kada je velika suma u pitanju.

Za kraj razgovora, Gordan poručuje građanima da budu oprezni kada izlaze iz banke, menjačnice, pa čak i iz prodavnice, jer nisu svi ljudi isti.

- Neće svako vratiti novac, nažalost. A te pare nekome mnogo znače, kao ovom penzioneru. Ja sam prvo pomislio da ih je izgubio neki preduzetnik, ali onda razmišljam naglas – ma preduzetnici su prilično oprezni, ovo se desilo nekoj starijoj osobi. I tako je i bilo - kaže sagovornik.

Bonus video



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading