OVAKVU SUŠU NE PAMTI NI NAJSTARIJI MEŠTANI: Suvoborska sela bez vode danima! Još teža situacija u Gornjem Milanovcu

Autor:

Vesti

15.08.2024

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije dobro.

OVAKVU SUŠU NE PAMTI NI NAJSTARIJI MEŠTANI: Suvoborska sela bez vode danima! Još teža situacija u Gornjem Milanovcu

Foto: RINA

Usled velike suše i višednevnih jako loših hidroloških uslova, veoma teška situacija u Gornjem Milanovcu. Loše stanje je i u selu Pranjani, jer u mnogim kućama nema vode za piće. Meštani se snalaze kako znaju i umeju, ali kako ističu, pitanje je do kada će moći ovako da izdrže. Ovakvu sušu ne pamte ni najstariji meštani.

- Jako je teška situacija u našem selu. Slavine su suve, ali ono što nas najviše plaši jeste da presušuju izvorišta. Na teritoriji Pranjana ima oko 15 izvorišta, a polovina je presušila. Meštani idu od komšije do komšije sa traktorima i uzimaju malo vode za sebe. Jako su solidarni svi, nemam reči. Dovlačili su vodu sa reka, ali više je nema. Vodostaji Čemernice i Kamenice su na istorijskom minimumu - kaže za RINU predsednik MZ Pranjani Radovin Veselinović.

Usled velikih problema sa vodosnabdevanjem, na teritoriji čitave opštine Gornji Milanovac uvedena je vanredna situacija.

- Sva naša vodoizvorišta koja imamo na našoj teritoriji su gotovo presušila. Vodoizvorište Banjani, od koga dobijamo najviše vode i gde se nalazi fabrika vode, u normalnom periodu daje 120 litara vode u sekundi, a trenutno sa njega imamo samo 20 litara vode. Sa Rzava takođe imamo smanjen dotok vode. Naša potrošnja je oko 200 litar vode u sekundi dnevno, što znači da mi danas imamo samo polovinu te vode - rekao je Kovačević.

Vojska Srbije angažovana je na dopremanju vode gornjomilanovačkim selima od polovine prošlog meseca, a sada je Odlukom Opštinskog štaba za vanredne situacije zatražena dodatna pomoć, kako bi meštani najugroženijih sela svakodnevno imali pijaće vode.

- Restrikcije su već počele. U pojedinim delovima opštine, u toku 48 sati imamo dvanaestočasovne restrikcije. U rubnim delovima opštine nismo imali vode i po dan-dva, čak i tri. Danas je to nešto drugačije. Uspeli smo selo Grabovicu da pustimo na vodosistem, s obzirom na to da je u visinskoj razlici u odnosu na grad, pa je jako teško izbaciti dovoljnu količinu vode - kazao je Kovačević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading