ALARMANTO STANJE KOD TOPOLE! Reka Jasenica presušila na par mesta, došlo do pomora ribe!

Autor:

Vesti

14.08.2024

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Havarija!

ALARMANTO STANJE KOD TOPOLE! Reka Jasenica presušila na par mesta, došlo do pomora ribe!

Foto: Rina.rs

Dužina toka reke Jasenice je 84, 7 kilometara, izvire na padini planine Rudnik a najznačajnija leva pritoka je Kubršnica.

Alarmantno stanje usled loših hidroloških uslova nastupilo je na teritoriji opštine Topola, a na par lokacija nizvodno u mestu Božurnja i Žabare došlo je do potpunog presušivanja rečnog korita reke Jasenice.

- Ovo ne pamtimo od kada živimo u ovom kraju, bile je sušnih godina i do sada, ali ovako nesto nismo doživeli. Sav živi svet koji se nalazio u reci je uginuo, još uvek ne znamo koliko je veliki pomor ribe ali zasigurno da su posledice presušivanja velike, kaže za RINU jedan od meštana sela Božurnja.

Zbog presušivanja reke Jasenice na pojedinim njenim delovima, meštani sela koji se nalaze nizvodno zatražili su izlazak nadležnih na teren kako bi se utvrdili razlozi koji su doveli do ovakve ekološke katastrofe. Tim povodom u Topoli je juče boravila republička inspektorka koja je obišla teren.

Inače, dužina toka reke Jasenice je 84, 7 kilometara, izvire na padini planine Rudnik a najznačajnija leva pritoka je Kubršnica.

Podsećamo, opština Sjenica donela je odluku da zbog visoke temperature i suše proglasi vanrednu situacije na teritoriji Sjenice, objavljeno je na sajtu Opštine.

Navodi se da je dugotrajna suša izazvala probleme u vodosnabdevanju stanovništva i napajanju stoke.

Još početkom meseca Vojska Republike Srbije i opština Čajetina obezbedili su cisterne za meštane opštine Sjenica kako bi olakšale borbu sa sušom usled koje su nastali problem sa vodosnabdevanje.

Iako su radnici JKP "Vrela" svojim danonoćim radom pružali pomoć i cisterom dopremali vodu u najudaljenija mesta, to nije bilo dovoljno da se voda obezbedi za sva sušom pogođena sela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading