ISPOVEST SRBINA IZ ŠVEDSKE: Plaćam SEDAM poreza ovde samo zato što vozim auto!

Autor:

Vesti

10.08.2024

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posedovanje automobila u ovoj zemlji može biti poprilično skupo zadovoljstvo.

ISPOVEST SRBINA IZ ŠVEDSKE: Plaćam SEDAM poreza ovde samo zato što vozim auto!

Foto: Shutterstock

Prema rečima Dragana Tanasijevića, životni standard u Švedskoj nije uvek definisan luksuzom i bogatstvom, već se oslanja na ljudsku toplinu, skromnost i dobrotu. Međutim, on ističe da posedovanje automobila u ovoj zemlji može biti poprilično skupo zadovoljstvo.

Kada se automobil kupi, kupci se suočavaju sa porezom pri kupovini koji može iznositi čak 20 do 50 odsto od prodajne cene vozila. Ovaj porez, iako visok, često ostaje neprimećen od strane kupaca.

Nakon kupovine, vlasnici automobila moraju platiti porez na vlasništvo pre nego što mogu koristiti vozilo. Ovaj porez se plaća godišnje i doprinosi državnoj kasi.

Porez na gorivo u Švedskoj iznosi između 75 i 80 odsto od cene goriva, što dodatno opterećuje vlasnike automobila i doprinosi prihodima države.

Parking takse takođe čine deo finansijskog opterećenja vlasnika automobila. Bez obzira da li se automobil parkira na kratko ili duže vreme, parking takse moraju biti plaćene, što dodatno opterećuje vlasnike automobila.

Vlasnici automobila su obavezni da redovno obavljaju tehnički pregled vozila u državnom preduzeću, što predstavlja dodatni trošak za održavanje automobila.

Vlasnici automobila takođe moraju platiti "tarifu za registraciju vozila u švedskoj agenciji za transport", koja predstavlja još jedan finansijski teret za vlasnike automobila.

Naposletku, vlasnici automobila moraju platiti "tarifu" kako bi mogli da ostave svoje vozilo na otpadu, ukoliko vozilo postane nepopravljivo ili zastarelo.

Ukupno, ovi porezi i dažbine predstavljaju značajan finansijski teret za vlasnike automobila u Švedskoj. Tanasijević ističe da ovakav sistem oporezivanja dodatno opterećuje građane i predstavlja izazov za svakodnevni život u ovoj zemlji.

(Espreso)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading