RAT UŽIČKIH PČELARA I NEMILOSRDNE ZVERI! "Noću nam uništava sve košnice, u velikom smo strahu i za živote"

Autor:

Vesti

30.07.2024

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog nedostatka hrane, ne bira žrtvu!

RAT UŽIČKIH PČELARA I NEMILOSRDNE ZVERI! "Noću nam uništava sve košnice, u velikom smo strahu i za živote"

Foto: Shutterstock

Dragan Arsenijević, predsednik užičkih pčelara, kaže da je medved nova pošast koja ih je snašla.

-  Znamo i da na medveda utiču klimatske promene, naročito u kasnoj jeseni kada se sprema za zimovnik i u rano proleće kada izlazi napolje. Tada ne može da nađe hranu, pa dolazi na deponije, ali i u naše pčelinjake iako ne voli da se sretne sa čovekom. Prvo se pojavio u bajinobaštanskim, a zatim i u užičkim selima - priča Arsenijević. 

U Pilici i Solotuši vlasnici su primetili da im nešto jede kukuruz.

- Prvo su sumnjali na jazavca, ali kada su lovočuvari postavili kamere - snimili su medveda. Medvedi su počeli po tarskim selima da napadaju košnice, a onda je prešao i na zapadnu stranu Užica, na Jelovu Goru, sela Biosku, Vrutci, Ponikve, Zlodol, Zaglavak, Cerje, Jakalj, Stapari. Na Jelovoj Gori ima par jedinki koje su stalno naseljene – dodaje Arsenijević.

Članovi udruženja pčelara prijavili su štetu na Konderu u Jelovoj Gori.  Sva sreća je, kažu, te je vlasnik pomerio veći broj košnica "na bagrem" i ostavio ih tek nekoliko.

- Medved je došao i uništio ih. A poznato je gde jednom dođe, doći će i drugi put. On košnice prvenstveno napada zbog larvi koje su pune proteina, a voli i med. Snimljen je na samo par kilometara od centra Užica, u Dubokom potoku, kod Rojine kafane – kaže Arsenijević i dodao je da je u užičkom selu Gostinici poklao nekoliko ovaca.

Pored ovog na Konderu, medved je ušao i u pčelinjak u Jaklju, na Jeloviku od Jelove Gore ka Kadinjači gde je isprevrtao prazne košnice. U Zaglavku je ušao u pčelinjak, a poslednji upad desio se u Staparima.
Od medveda se ne može odbraniti, tvrdi Arsenijević i dodaje da žica sa električnom strujom (čobanica) nije nikakva prepreka za njega.

- Slučaj pčelara iz Dobruna govori o tome. Čovek je ogradio pčelinjak sa prohromskim cevima i na svakih 10 cm stavio žicu, ogradio pčelinjak kao koncentracioni logor, ali medved je iskopao rupu ispod. Kubik zemlje je iskopao i provukao se ispod. Tako da on uvek nađe način da dođe do onogo što želi – kaže Arsenijević.

Mnogi pčelari razmišljaju da sele pčelinjake, ali to će, kaže Arsenijević, napraviti novi problem.
- Ako se svi vratimo na obode grada, jer neće biti polenske paše za sve, što će voditi smanjenju. Zbog toga moramo naći rešenje zajedno sa
državom. Nadoknadu štetu vrši državu, ali to nije rešenje. Osnovali smo program
mera i tražimo zaštitu sada nas, jer će ta zaštićena životinja praviti nama probleme.
Ostalo je da definišemo neke stvari. Još veće probleme imaju pčelari na Zlataru,
Priboju, Ivanjici, Zlatiboru, a o Tari da ne pričamo – kaže Arsenijević i dodaje da
možda je rešenje da se te životinje dislociraju ili da se prave nova hranilišta za
medvede, jer bolje je da država hrani medveda nego da plaća štete.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading