EVO KAKO DA ZAŠTITITE SVOJE INFORMACIJE OD HAKERSKIH NAPADA: Pratite ovih PET ključnih saveta!

Autor:

Vesti

30.07.2024

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurnost vaših podataka je od suštinskog značaja

EVO KAKO DA ZAŠTITITE SVOJE INFORMACIJE OD HAKERSKIH NAPADA: Pratite ovih PET ključnih saveta!

Foto: pexels.com

Hakerski napadi su sve češći u današnjem digitalnom dobu, te je važno da se pridržavate određenih sigurnosnih mera kako biste zaštitili svoj kompjuter i osnovne podatke. Evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da održite svoje informacije sigurnim.

Redovno ažuriranje softvera

Jedan od osnovnih koraka u zaštiti od hakerskih napada je redovno ažuriranje softvera koji koristite. Ovo uključuje operativne sisteme, aplikacije, antivirusne programe i pretraživače. Ažuriranja često sadrže ispravke za bezbednosne propuste koje hakeri mogu da iskoriste za napade.

Korišćenje jake lozinke

Iako mnogi vole da koriste jednostavne i lako pamtljive lozinke, jake lozinke su i dalje prva linija odbrane od hakerskih napada. Preporučuje se korišćenje lozinki koje sadrže kombinacije velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova. Takođe se savetuje da se izbegavaju očigledne lozinke poput '123456' ili ličnih imena i prezimena.


Dvofaktorska autentifikacija

Gde god je moguće, obavezno uključite dvofaktorsku autentifikaciju. Ovo je bezbednosna opcija koja lozinki dodaje još jedan faktor autentifikacije za prijavljivanje na određene društvene mreže ili servise. Skoro svaka relevantna društvena mreža ima mogućnost da omogući dvofaktorsku autentifikaciju.

Oprez pri otvaranju elektronske pošte


Napadi putem elektronske pošte su češći nego što se misli. Zbog toga je važno da budete oprezni sa mejlovima nepoznatih pošiljalaca i da ne otvarate sumnjive veze ili priloge. Iako mlađe generacije znaju da prepoznaju sumnjive poruke, čak i najbolji ponekad jednostavno ignorišu očigledne znake prevare.

Redovne rezervne kopije

Čak i ako dođe do problema, ako su vaši podaci sačuvani na drugom i bezbednom mestu, ne morate da brinete. Iz tog razloga, redovne rezervne kopije podataka su ključ za oporavak od potencijalnih napada. Možete da skladištite podatke na spoljnim čvrstim diskovima ili USB-u.

Sigurnost vaših podataka je od suštinskog značaja, stoga je važno da preduzmete odgovarajuće korake kako biste zaštitili svoj kompjuter od hakerskih napada. Ulaganje vremena i truda u primenu ovih sigurnosnih mera može značajno smanjiti rizik od napada i očuvati integritet vaših podataka.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading