AKO IDETE NA GRADSKE BAZENE OVO MORATE ZNATI! Spasioci i doktori savetuju kako da budete bezbedni na kupalištima

Autor:

Vesti

27.07.2024

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duže izlaganje suncu može dovesti do sunčanice.

AKO IDETE NA GRADSKE BAZENE OVO MORATE ZNATI! Spasioci i doktori savetuju kako da budete bezbedni na kupalištima

Foto: Rina

Gradski bazeni su u vreme vrućina omiljeno mesto za osveženje, ali duže izlaganje suncu može dovesti do sunčanice. Dr Lazar Vrga, specijalista anestezije i reanimacije, savetuje posetioce da izbegavaju sunce u najtoplijem delu dana i koriste zaštitne kreme, kačkete i šešire kako bi se zaštitili od sunčevih zraka. Sunčanicu karakterišu jaka glavobolja, povišena telesna temperatura, vrtoglavica i pospanost, a prva pomoć podrazumeva smestiti osobu u hladovinu, postepeno hlađenje glave i hidrataciju.

- Duže izlaganje glave suncu dovodi do sunčanice. Prvi simptomi koji se javljaju su jaka glavobolja, povišena telesna temperatura, vrtoglavica, pospanost, povraćanje… Takvu osobu trebalo bi smestiti u hladovinu, postepeno hladiti glavu i hidrirati. Zbog velikih gužvi na gradskim bazenima sve službe rade punim kapacitetima, lekarska služba, spasioci i služba obezbeđenja. Zbog velikih vrućina građanima savetujemo da ne budu po najvećem suncu na bazenu i da obavezno koriste faktore za zaštitu kože, kao i kačkete i šešire kako bi se zaštitili od sunca - kaže doktor Vrga.

Mladi koji skaču u bazen predstavljaju rizičnu grupu koja može ugroziti i sebe i druge posetioce. Pored toga što remete mir i bezbednost drugih kupača, neoprezni skokovi mogu rezultirati ozbiljnim povredama. Stoga je važno naglasiti potrebu za disciplinovanim ponašanjem na bazenima kako bi se izbegle neželjene situacije.

Akcenat bi trebalo staviti na mlade koji skaču u bazen. Osim sto smetaju ostalim kupačima, prilikom skoka u bazen mogu da zadobiju ozbiljne povrede, ponekad sa fatalnim ishodom. Raditi na bazenu kao član medicinskog tima zahteva veliko iskustvo iz oblasti urgentne medicine i ortopedije kako bi se moglo odreagovati profesionalno, ukazati prva pomoć i pomoći povređenom u što kraćem vremenskom periodu - napominje on.

Lekarska služba na bazenima mora biti adekvatno opremljena kako bi pružila brzu i kvalitetnu pomoć povređenima. Dr Vrga ističe važnost prisustva defibrilatora, EKG aparata, seta za intubaciju, reanimaciju, zavojnog materijala, seta za hirurško zbrinjavanje rana i medikamentozne terapije. Takođe, ambulanta treba da poseduje spinalnu dasku, okovratnike i udlage za imobilizaciju.

U ambulanti moramo imati defibrilator, EKG aparat, set za intubaciju, reanimaciju, zavojni materijal i set za hirurško zbrinjavanje rana, kao i medikamentoznu terapiju. Ambulanta mora posedovati spinalnu dasku, okovratnike, udlage za imobilizaciju - kaže Vrga.

Spasilac Zoran Ilić ističe važnost timskog rada lekarske i spasilačke službe prilikom pružanja pomoći povređenima na bazenu. Posebno je bitno uočiti rizične grupe, poput poluplivača i starijih osoba sa hroničnim bolestima, kako bi se obezbedila besprekorna bezbednost svih posetilaca.

To su poluplivači ili neplivači koje bi trebalo uočiti i prebaciti u mali bazen. U velikom bazenu zabranjeno je korišćenje rekvizita kao što su lopta, mišići, gume i dušeci zbog prevencije utapanja. Posebno treba pratiti starije građane koji imaju kardiovaskularna oboljenja i druge hronične bolesti - navodi Ilić.

Direktor Sportskog centra Olimp, Ivan Jovanović, ističe da bazeni uživaju veliku posećenost tokom letnjih dana, sa više od 3.000 posetilaca dnevno. Cene ulaznica su prilagođene kako bi bazeni bili pristupačni svima, a obezbeđene su sve službe zaštite, uključujući spasilačku, redarsku i higijensku službu, kao i saradnja sa MUP-om radi dodatne bezbednosti posetilaca.

- Ove godine imamo oko 1.200 do 1.500 ulaza dnevno na besplatne propusnice koje obezbeđuje Grad Beograd. Uglavnom su to omladina od srednjoškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Bazeni su otvoreni svakog jutra od šest ujutru do ponoći. Jutarnji termin je od pest do 9.30, dnevni 10 do 19, i noćni od 21 do ponoći. Poseta je izuzetna, i dnevno prođe više od od 3.000 ljudi - objašnjava Ivan Jovanović, direktor Sportskog centra Olimp.

(Blic)

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading