AKO ABLENDUJETE DRUGOM VOZILU, KAZNA 260 EVRA! Kad krenete na put, dobro pogledajte ovaj spisak - PLAĆATE I AKO ZABORAVITE DA ZATVORITE PROZOR NA PARKINGU!

Autor:

Vesti

27.07.2024

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabranjena je i vožnja zaustavnom trakom!

AKO ABLENDUJETE DRUGOM VOZILU, KAZNA 260 EVRA! Kad krenete na put, dobro pogledajte ovaj spisak - PLAĆATE I AKO ZABORAVITE DA ZATVORITE PROZOR NA PARKINGU!

Foto: pixabay.com

Ako ste odlučili da uštedite na putarini tako što ne koristite autoput, imajte na umu da brzom vožnjom ne samo da ugrožavate svoju sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju, već možete i dobiti kaznu koja je veća od cene putarine. Na primer, kazna za prekoračenje brzine do 10 km/h u naselju iznosi 30 evra, što je više od cene putarine za put od Zagreba do Splita, koja je 26,40 evra.

Ovo je jedan od saveta putnicima u tekstu o kaznama na hrvatskim putevima. Evo i ostalih.

  • Kazna od 60 evra predviđena je za prekoračenje od 10 do 20 km/h
  • Kazna od 130 evra predviđena je za prekoračenje od 20 do 30 km/h
  • Kazna od 290 do 920 evra je za prekoračenje od 30 do 50 m/h
  • Kazna od 1.320 do 2.650 evra ili kazna zatvora do 60 dana je za one koji voze više od 50 km/h od dopuštene ili znakom ograničene brzine

Na autoputu za brzinu su nešto blaže:

  • od 10 do 30 km/h 60 eura
  • od 30 do 50 km/h 260 evra
  • a preko 50 km/h od 660 do 1.990 evra

Tokom turističke sezone, posebno vikendom, autoput često postaje pretrpan i dolazi do zastoja i kolona, što je uobičajeno. U takvim situacijama, važno je biti strpljiv i nikako ne pokušavati da se vozite zaustavnom trakom, jer je to izuzetno opasno.

Strogo zabranjena zaustavna traka

Sigurno je svaki vozač koji se našao u koloni koja stoji na autoputu pomislio kako bi bilo sjajno da u tom trenutku obiđe kolonu praznom zaustavnom trakom, a verovatno ste nekad i videli da to neki vozači rade. Ne pokušavajte!

Vožnja zaustavnom trakom može dovesti do ozbiljnih nesreća, ne samo zbog kazne od 260 evra, već i zbog opasnosti po sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Ako vozači u koloni ne očekuju da ih neko pretiče zaustavnom trakom, velika je šansa da neće obratiti pažnju na to, što može izazvati nesreću.

Takođe, nesreća se može desiti i ako suvozač u koloni otvori vrata automobila da bi se rashladio. Leva traka je predviđena za preticanje, i vozači su obavezni da se nakon preticanja vrate u desnu traku.

Za ablendovanje kazna 260 evra

Zakon kaže "autoputem se vozila moraju kretati desnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni", a ako to ne učini preti mu kazna od 260 evra.

Kazna od 260 evra propisana je i za vozača koji ablenduje vozilu ispred sebe, jer Zakon kaže da" vozač ne sme požurivati vozila ispred sebe davanjem svetlosnih ili zvučnih znakova".

Dakle, ablendovati vozilu ispred sebe kao znak da ga želite preteči ne smete ni kad nema gužve na autoputu. Kazna od 260 evra je propisana i za slalom vožnju na autoputu.

Sve je više onih koji pametni telefon koriste u vreme vožnje ne za telefoniranje, već za dopisivanje ili pregledavanje društvenih mreža što je još opasnije jer vozačevu pažnju duže odvaja od puta i umanjuje mogućnost reagovanja i sigurnog upravljanja vozilom. Kazna za korišćenje mobilnog telefona u vožnji iznosi 130 evra.

Velike letne vrućine često smetaju vozačima, pogotovo ako u automobilu nemaju klima-uređaj. Zbog vrućine i znojenja se leti neki vozači ne vežu sigurnosnim pojasom, što nikako nije preporučljivo. Kazna za vožnju bez pojasa jest 130 evra, i vredi za sve putnike u vozilu, pa i na one na zadnjim sedištima, a ne samo za vozača.

Kazna od 130 evra propisana je i za vozača koji u vozilu prevozi decu do 150 cm visine ako nisu smešteni u posebnom sedištu. Bez obzira na kaznu, nemojte nikako to činiti ni na najmanje udaljenosti, jer za decu može biti vrlo opasno.

Kazna i za otvoren prozor

 

Za vreme nesnosnih letnih vrućina mnogi vozači ostavljaju otvoren prozor kako bi se izbeglo pregrijavanje automobila. To je razumljiv potez ako vam je automobil pod nadzorom, ali nemojte to činiti i ostavljati ga izvan nadzora.

Osim što vam neko može nešto ukrasti iz automobila, policija vas zbog tog postupka može kazniti. Prema Zakonu o sigurnosti na putevima, vozač, pre nego što napusti vozilo, mora poduzeti sve mere kojima se sprečava da vozilo samo krene s mesta ili da ga druge osobe pokrenu, a to uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, kao i zatvaranje prozora. Kazna za to je 30 evra.

Kažnjava se i vožnja s otvorenim prtljažnikom iz kojeg vise stvari i nisu pravilno osigurane ili ako prekrivaju registraciju. Dakle, ne razmišljajte nepropisno prevesti, recimo, SUP ili neki drugi veliki predmet do najbliže plaže, ako niste proučili kako pravilno prevoziti teret u automobilu.

Kazna za tablice koje nisu dobro vidljive je 30 evra. Umor za volanom može biti vrlo opasan i već nakon prvih simptoma pospanosti, stanite na prvom odmorištu i ne krećite dalje dok se ne odmorite. Ako je potrebno odspavajte, jer vozačima kojima se to dogodi za volanom, najčešće izazovu fatalne posledice. Ako vas policija uhvati pospane za upravljačem može vas kazniti sa 130 do 260 evra.

Kazne zbog alkohola

Ne sedajte za volan pod uticajem alkohola, a preporuka jest da ako idete na putovanje ne konzumirate alkohol ni u zakonskim dopuštenim okvirima do 0,5 promila.

Podsećamo, kazna za vožnju pod uticajem alkohola od 0,50 do 1,00 promila jest od 390 do 660 evra, za vožnju uz 1,00 do 1,50 promila od 660 do 1990 evra, a iznad 1,50 promila od 1320 do 2650 evra ili do 60 dana zatvora. Najstroža kazna od 1320 do 2650 evra ili 60 dana zatvora očekuje i vozača koji vozi pod uticajem droga ili lekova.

(Večernji.hr)

BONUS VIDEO

https://www.youtube.com/@RepublikaNewsTV/videos

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading