TERORISTA MILOŠ ŽUJOVIĆ OTVORIO JE PANDORINU KUTIJU! Očekuju se novi udari džihadista na Balkanu?

Autor:

Vesti

26.07.2024

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društvene mreže su glavno mesto okupljanja vehabija!

TERORISTA MILOŠ ŽUJOVIĆ OTVORIO JE PANDORINU KUTIJU! Očekuju se novi udari džihadista na Balkanu?

Foto: Republika, Shutterstock, Društvene mreže

Vehabije na Balkanu: Istorija, pretnje i uticaj

Islamski fanatici na Balkanu, posebno vođe vehabija, postali su predmet pažnje nakon pretnji koje su upućene na društvenoj mreži. Ova situacija otvara mnoga pitanja o njihovom uticaju, istoriji i pretnjama koje proističu iz njihovih aktivnosti.

Poreklo vehabizma na Balkanu

Vehabizam, poznat po svojoj rigidnoj interpretaciji islama, na Balkanu je dobio značajan uticaj kroz finansijsku podršku i političke veze. Izvori kao što je Američki kontraobaveštajac Džon R. Šindler otkrivaju duboke veze između vehabizma i političkih lidera na Balkanu, poput Alije Izetbegovića.

Pretnje i uticaj vehabija na Balkanu

Pretnje koje su upućene vehabija na društvenoj mreži, kao i njihovo povezivanje sa terorističkim napadima u prošlosti, izazivaju zabrinutost među bezbednosnim stručnjacima. Stručnjaci ističu da vehabije pokušavaju da inspirišu druge fanatike na akciju, koristeći primer ratnika koji je spreman da umre da bi postao šehid, "mučenik u ratu za islam".

Utvrđivanje veza i nadzor nad vehabijama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naglasio je potrebu za pomnim praćenjem "grupacije vehabija kojih ima na raznim stranama", ukazujući na potrebu za većim nadzorom nad njihovim aktivnostima. Ovo je posebno važno imajući u vidu njihovu povezanost sa terorističkim pretnjama.

Uticaj međunarodnih faktora na vehabije na Balkanu

Pojedini izvori, poput Džona R. Šindlera, ističu ulogu međunarodnih faktora u podršci vehabijama na Balkanu, uključujući i podršku radikalizmu i terorizmu. Šindler ukazuje na veze između vehabija i terorističkih organizacija kao što je Al Kaida, ističući značajne finansijske i logističke veze.

Vehabizam na Balkanu predstavlja ozbiljan izazov za bezbednost i stabilnost regiona. Duboke veze sa političkim liderima, pretnje terorističkim napadima i podrška međunarodnih faktora upućuju na potrebu za ozbiljnim nadzorom i preduzimanjem mera kako bi se sprečile potencijalne terorističke aktivnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading