OVO SU MISTERIOZNI RODITELJI VOĐE JUGOSLAVIJE! Zbog oca je Josip postao moćni Tito! Ovo su roditelji malog Jože!

Autor:

Vesti

25.07.2024

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Decenijama se spekuliše ko je Josip Broz Tito. Ovo je jedini odgovor

OVO SU MISTERIOZNI RODITELJI VOĐE JUGOSLAVIJE! Zbog oca je Josip postao moćni Tito! Ovo su roditelji malog Jože!

Foto: www.profimedia.rs

Dete iz radničke porodice

Josip Broz Tito, čiji su roditelji bili Franjo i Marija Broz, poticao je iz radničke porodice. Njegov otac Franjo bio je kovač, a majka Marija se brinula o domaćinstvu. Odrastao je u skromnim uslovima u selu Kumrovcu, koje je bilo multietničko, sa stanovnicima hrvatske, slovenačke, nemačke i drugih nacionalnosti. Kao šesti sin u porodici, imao je tri starije sestre.


Odrastanje u multietničkom selu

Kumrovec je bilo multietničko selo, gde su živeli Hrvati, Slovenci, Nemci i drugi, što je moglo uticati na Titovu kasniju otvorenost prema različitim kulturama i narodima. Odrastanje u takvoj zajednici moglo je uticati na formiranje Titovog kasnijeg svetonazora i političkih stavova.


Obrazovanje i početak karijere

Josip Broz je kao dete pohađao osnovnu školu u Kumrovcu, gde je stekao osnovno obrazovanje. Nakon toga, krenuo je u svet rada i politike, gradeći svoju karijeru koja će ga na kraju dovesti do vođstva Jugoslavije. Očigledno je da je njegovo odrastanje u radničkoj porodici ostavilo traga na njegovu buduću političku karijeru.

Njegov otac, Franjo Broz, bio je aktivan u lokalnoj politici i sindikalnim aktivnostima, što je možda uticalo na političko interesovanje i angažman Josipa Broza kasnije u životu. Uticaj očevih političkih aktivnosti na Josipa Broza mogao je biti značajan faktor u formiranju njegovih političkih stavova i ambicija.

Značaj kovačkog zanata
 

Kovački zanat Josipovog oca, Franje Broza, bio je važan deo tadašnje ruralne ekonomije u Kumrovcu. Ovaj zanat je verovatno imao uticaja na Josipovo odrastanje i oblikovanje njegovih vrednosti, imajući u vidu da je kovački posao bio važan deo života u tom periodu.


Uticaj multietničkog okruženja
 

Odrastanje u multietničkom selu Kumrovcu, gde su živeli ljudi različitih nacionalnosti, moglo je imati značajan uticaj na formiranje Titovog identiteta i stavova. Multikulturalno okruženje moglo je oblikovati njegovu buduću politiku tolerancije i saradnje među narodima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading