HAOS NA GRANICAMA I PUTEVIMA: Na ovim mestima je NAJKRITIČNIJE, kolone kilometarske!

Autor:

Vesti

13.07.2024

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem vozačima dodatno stvaraju i ekstremno visoke temperature.

HAOS NA GRANICAMA I PUTEVIMA: Na ovim mestima je NAJKRITIČNIJE, kolone kilometarske!

Foto: RINA

Godišnji odmori, vikend, radovi na putevima i saobraćajne nesreće doveli su do velike frekvencije saobraćaja u Srbiji, CG, Hrvatskoj i BiH.

 

Stanje na graničnim prelazima u Srbiji

Danas su najduža zadržavanja zabeležena na Preševu na izlazu iz Srbije gde se čeka dva sata, dok se na Batrovcima i Gradini čeka oko 50 minuta.

Putnička vozila i autobusi na graničnom prelazu Preševo, na izlazu iz zemlje, zadržavali su se dva sata. Putnički automobili na Gradini čekaju skoro sat vremena, a na Batrovcima 45 minuta.

Na Horgošu se stvaraju gužve, sa velikim brojem vozila koja čekaju da izađu iz Srbije. U smeru ka Srbiji iz Mađarske, vozila ima manje.

Na Batrovcima, u smeru iz Hrvatske ka Srbiji, ima dosta vozila, dok u suprotnom smeru skoro da nema vozila.

Na prelazu Gradina sa Bugarskom ima vozila u oba smera, sa većim zadržavanjima i gužvama u smeru ka Bugarskoj.

Na prometnijem graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom gužve su u smeru ka ovoj državi, jer se kroz nju prolazi na putu do Grčke.

 

Crna Gora

Čekanja jedino nema na prelazu Dračenovac, dok vozila u kolonama ima na prelazima Dobrakovo i Ranča na ulazu u Srbiju.

Gužva kod tunela Sozina u Crnoj Gori zbog protesta trajala je dva sata, od 10 do 12 časova. Kolone se protežu prema Baru i Sutomoru.

RTCG prenosi da su kolone automobila prema severu Crne Gore, zbog čega je gužva nastala na autoputu Princeza Ksenija i na izlazu sa autoputa kod Mateševa. Duge kolone vozila formirale su se i na putnom pravcu Ada Bojana - Štoj - Velika plaža.

 

Hrvatska

Službeno su počela letovanja, a s njima i poteškoće u odvijanju saobraćaja na pojedinim deonicama autoputa u Hrvatskoj, naročito iz smera unutrašnjosti prema moru, na prilazima turističkim centrima duž obale, putevima u Istri, ponekim graničnim prelazima, trajektnim lukama i pristaništima, piše "Jutarnji list".

Kilometarske kolone vozila su na naplatnoj rampi Lučko. Većina vozila stoji u mestu zbog letnjih gužvi, što je potvrdio i Hrvatski autoklub (HAK).

Gužve su između čvorova Lučko i Bosiljevo II u oba smera, a na izlazu sa autoputa u Lučkom kolona je duga oko jedan kilometar. Kolona između čvora Benkovac i odmorišta Nadin u smeru Zagreba duga je oko dva kilometra.

Kolona od 1,5 kilometara se stvorila na naplatnoj rampi Trakošćan u smeru Zagreba i proteže se u Sloveniju. Na autoputu A3 Bregana-Lipovac, dogodila se saobraćajna nesreća između čvora Popovača i čvora Križ. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona privatnih i teretnih vozila nalazi se na autoputu A3 između 304+500 km i graničnog prelaza GP Bajakovo u smeru Lipovca, dužine oko 3 km. Vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Granični prelazi u Srbiji

  • Na Preševu čekanje dva sata na izlazu iz Srbije.
  • Na Batrovcima i Gradini čekanje oko 50 minuta.
  • Gužve na Horgošu i Batrovcima u smeru ka Srbiji, dok je manje vozila u suprotnom smeru.

Crna Gora

  • Gužve na prelazima Dobrakovo i Ranča, bez čekanja na Dračenovcu.
  • Protest kod tunela Sozina uzrokovao dvosatnu gužvu.
  • Kolone na autoputu Princeza Ksenija i putu prema severu.

Hrvatska

  • Kilometarske kolone na naplatnoj rampi Lučko.
  • Gužve na prilazima turističkim centrima duž obale i Istri.
  • Saobraćajne nesreće i radovi dodatno usporavaju saobraćaj na autoputevima.

Bosna i Hercegovina

  • Pojačan saobraćaj na izlazima iz gradova i graničnim prelazima.
  • Granični prelaz Krstac otvoren za putnički saobraćaj.
  • Povremene obustave zbog radova na putevima i klizišta.

Na autoputu A4 Goričan-Zagreb, saobraćaj se odvija uz ograničenje brzine od 60 km/h zbog saobraćajne nesreće. Još jedna nesreća dogodila se na 55+000 km između čvora Breznički Hum i čvora Novi Marof. Saobraćaj ide u dve trake uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Kolona vozila nalazi se i između čvora Križišće i čvora Šmrika u smeru Križišća, dužine oko jedan kilometar. Preporučuje se izlaz na čvoru Križišće za smer Crikvenica i Novi Vinodolski. Na pojedinim deonicama Stare karlovačke između Lučkog i Karlovca vozi se usporeno.

Do povremenih usporavanja dolazi na prilazima turističkim centrima Jadranskom magistralom i vožnji u koloni iz smera kopna prema ostrvu na DC102.

 

BiH

Pojačana je frekvencija vozila na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, posebno na izlazima iz gradskih zona i na graničnim prelazima prema Hrvatskoj.

Na graničnim prelazima sa Hrvatskom, Crnom Gorom, kao i na graničnom prelazu Šepak prema Srbiji, duge su kolone vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Do kraja avgusta za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac na putu Gacko - Nikšić. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila teža od pet tona najveće dozvoljene mase. Teretna vozila teža od pet tona preusmeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na granični prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti granični prelaz Šepak.

Zbog visokih dnevnih temperatura, AMS savetuje vozačima da na duža putovanja kreću u jutarnjim ili večernjim časovima, a ukoliko putuju tokom dana, da prave češće pauze. Preporuka je da se pre napuštanja vozila ugasi klima, kako bi se organizam navikao na spoljnu temperaturu.

Obustava saobraćaja zbog radova

Saobraćaj je zbog neophodnih radova obustavljen na magistralnom putu Crna Rijeka - Jajce i preusmeren na put preko Mrkonjić Grada i Jezera.

Radovi se izvode i na području Prijedora, Trebinja, na putu Gacko-Tjentište, u mestu Sastavci, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno.

Na magistralnom putu Prijedor-Kozarac, zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor, izmenjen je režim saobraćaja. Izmena saobraćaja je i na deonici magistralnog puta Brodar - granica Srpske i Srbije u tunelu Trgovište.

Zbog postavljanja rasvete u tunelu "Sijeračke stijene" izmenjen je režim u odvijanju saobraćaja na deonici magistralnog puta Dobro Polje - Miljevina, kao i na autoputu Gradiška-Banjaluka zbog radova na mostu "Bogdanovac".

Na magistralnom putu Nova Topola - Klašnice, izmenjen je režim u odvijanju saobraćaja, a povremene obustave dolaze i na regionalnom putu Doboj-Modriča u Kostajnici zbog miniranja u kamenolomu "Grapska-Kostajnica".

Saobraćaj će povremeno biti obustavljan na deonici magistralnog puta Ljubogošta-Sumbulovac- Podromanija, na lokalitetu kamenoloma "Rogoušići" zbog izvođenja radova. Obustave će trajati do 19. jula.

Na lokalitetu Han Derventa u opštini Pale, saobraćaj se povremeno obustavlja na delu magistralnog puta Podromanija - Donja Ljubogošta zbog minerskih radova.

Na deonici magistralnog puta Dobro Polje - Miljevina saobraćaj se odvija usporeno, jednom saobraćajnom trakom, naizmeničnim propuštanjem vozila, a izmene su i na deonici magistralnog puta Han Pijesak - Sokolac.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom. Na mostu se zabranjuje saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 12 tona.

Rekonstrukcija deonice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/ - Hum /Šćepan Polje/ traje do kraja godine.

Režim saobraćaja je izmenjen na magistralnom putu deonica Rudanka-Doboj zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji autoputa na koridoru "Pet ce" od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva. Radovi su produženi do kraja godine.

Klizišta usporavaju saobraćaj na magistralnom putu Gradiška - Kozarska Dubica na ulazu u Orahovu i na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Stanari-Rudanka, na prevoju Ljeskove vode, zbog radova, saobraćaj za putnička vozila odvija se usporeno, dok se teretna vozila preusmeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Do povremenih obustava saobraćaja zbog izvođenja minerskih radova dolazi na deonici magistralnog puta Trnovo-Miljevina u kanjonu reke Bistrice.

Na području FBiH, radovi su u toku na magistralnim putevima Kladanj - Olovo, na deonici Zavidovići - Žepče, kao i na deonici Zenica - Lašva.

Vozačima se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje privremenih saobraćajnih signalizacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading