"NADAMO SE DA ĆE DRUGI SLEDITI PRIMER": Direktorka RFZO uručila ugovor o zaposlenju Milici Bajović koja boluje od ahondroplazije

Autor:

Vesti

12.07.2024

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milica će od danas raditi u filijali RFZO u Leskovcu, gde i živi sa porodicom

"NADAMO SE DA ĆE DRUGI SLEDITI PRIMER": Direktorka RFZO uručila ugovor o zaposlenju Milici Bajović koja boluje od ahondroplazije

Foto: Printscreen/Instagram/rfzo.srbija и sanjaradojevicskodric

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje profesor dr Sanja Radojević Škodrić uručila je ugovor o zaposlenju Milici Bajović koja boluje od ahondroplazije čija je glavna odlika nizak rast.

Milica će od danas raditi u filijali RFZO u Leskovcu, gde i živi sa porodicom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RFZO (@rfzo.srbija)

 


Osim toga što je poslednjih nekoliko godina značajno unapređeno lečenje retkih bolesti o trošku države, RFZO je ovim činom pokazao ne samo da brine o obezbeđivanju zdravstvene zaštite osiguranika, nego im pomaže i na druge načine kako bi im olakšao svakodnevni život, navodi se na Instagram nalogu RFZO.

- Nadamo se da će i drugi poslodavci bez predrasuda i stigmatizacije slediti primer RFZO i dati priliku i osobama sa retkim i drugim bolestima da ostvare svoje mogućnosti i budu ravnopravni članovi društva - zaključuje se.

 

 

Podsetimo, prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, objasnila je povodom Međunarodnog dana retkih bolesti 29. februara da je Budžet za retke bolesti prvi put formiran 2012. godine, kada je država i prepoznala retke bolesti. Ta podrška je od tada kontinuirana, a svake godine, na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izdvajanja se drastično povećavaju.

 - Krenuli smo sa 130 miliona dinara te 2012. godine,dok je 2023. budžet iznosio 7,2 milijarde dinara. Međutim, to nije jedino izdvajanje za retke bolesti, jer se one finansiraju iz još dva načina. Prvi način je preko liste lekova na kojoj se nalaze medikamenti za čak 40 različitih retkih bolesti. Takođe, i bolnice imaju pravo da same finansiraju lek kada se radi o hitnoj situaciji i ta sredstva se opredeljuju isto iz sredstava RFZO. Iz toga proističe da su ukupna izdvajanja za retke bolesti prošle godine iznosila 18 milijardi dinara. Ove godine će biti mnogo veći, s obzirom na nedavno donetu odluku, po kojoj će do 2027. godine ukupna dodatna sredstva za retke bolesti i inovativne lekove iznositi 200 miliona evra – najavila je prof. dr Radojević Škodrić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading