DOBRI LETAČI, NAPASTI I AKTIVNI SU TOKOM VELIKIH VRUĆINA: Evo šta stručnjaci kažu o zaštiti od komaraca!

Autor:

Vesti

11.07.2024

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor veterinarke medicine, Dubravka Planinac, je jutros pričala o akciji suzbijanja komaraca.

DOBRI LETAČI, NAPASTI I AKTIVNI SU TOKOM VELIKIH VRUĆINA: Evo šta stručnjaci kažu o zaštiti od komaraca!

Foto: Printscreen/Pink TV

Izrazito kišno leto doprinelo je da komaraca bude više nego dosad. U predveče, u parkovima i na šumovitim izletištima mogu se videti pravi rojevi ovih krvopija, pa se šetnja, umesto uživanja, pretvara u pravu noćnu moru. 

Doktor veterinarke medicine, Dubravka Planinac, je jutros bila gost Pink televizije gde je pričala o akciji suzbijanja komaraca.

- Nadam se da ćemo ih suzbiti. Pošto kažete da su agresivni i da se sugrađani žale, naš monitoring pokazuje prisustvo komaraca iz roda edes, aktivni su i pravi su napasnici. Imali smo obilne kiše,pre desetak dana velika količina kiše je pala, napunili su se kubici i stvorila su se mikrožarišta za razvoj ovih komaraca. Oni na jedan litar vode polože 100 jaja.To je velika brojnost i vrlo su agresivni i po viskim temparaturama i dobri su letači. Noćas od tri sata bila je velika akcija suzbijanja komaraca,  a na terenu je ekipa koja radi lavricidni tretman. Tretman suzbijanja komaraca nastavice se i narednih dana, petak ujutro, subota i nedelju, sa zemlje i sa vode. Ona preporučuje da se sa balkona ukloni sva stajaća voda, da sami "ne gajimo" komarce. Čistiti oluke, bazene, sve što sadrži stajaću vodu - kaže Planinac.

Ovako se možete zaštititi od komaraca:

1. Zaštitne mreže

Cena: 300-30.000 dinara

Najsigurniji način zaštite. Problem je što u sparnim danima onemogućavaju donekle prodor vazduha u stan ili kuću

2. Preparati za mazanje ili prskanje po telu

Cena: 350-1.700 dinara

Godinama se najviše koriste i neki bi se zakleli da su komarci postali imuni na njih. Ipak, ubedljivo su najprodavaniji, o čemu svedoči i nestašica u beogradskim apotekama i prodavnicama

3. Električni aparati i tečnosti

270-2.400 dinara

Iskustva su različita, a zavise i od marke i cene uređaja. Neki se kunu u njih, dok drugi tvrde da im ne pomažu

4. Spirale

Cena: oko 300 dinara

Imaju efekta, ali ne mogu da pokriju veći prostor

5. Narukvice

Cena: 350-650 dinara

Efikasne oko mesta na koje se stave, ali oni koji su ih koristili kažu da ne odbijaju krvopije od drugih, udaljenijih delova tela

6. Prirodni preparati

Cena: / (onoliko koliko vas na pijaci koštaju sastojci)

Dobro je praviti mešavinu od nekoliko vrsta ulja, među kojima se preporučuju ulja lavande, mente, limunove trave. Kod ovakvih preparata ključna je učestalost upotrebe. Zaštitu od eteričnih ulja treba nanositi svaka četiri sata, a tečnost od jako skuvanih čajeva treba nanositi na kožu svaka dva sata.

Umesto na kožu, u posudi se mogu pomešati sirće i esencijalna ulja pomorandže ili citronele i staviti na prozor kako bi se sprečio ulazak komaraca u prostoriju, a može se i koža namazati sirćetom, kao i rakijom. Time se neutrališu mirisi koji su privlačni komarcima.

7. Štapići

Cena: 200-250 dinara

Nisu se pokazali kao preterano efikasni, ali mogu poslužiti kao dodatno sredstvo

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading