NI MNOGI ISKUSNI VOZAČI NE ZNAJU: Evo čemu služi linija na spoljnom retrovizoru

Autor:

Vesti

08.07.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retrovizori za vozila mogu se podeliti u nekoliko vrsta, zavisno od funkcionalnosti i dizajna.

NI MNOGI ISKUSNI VOZAČI NE ZNAJU: Evo čemu služi linija na spoljnom retrovizoru

Foto: Printskrin/Youtube/TotalEnergies Serbia

Isprekidana linija koja se nalazi na spoljašnjim retrovizorima, postavljena na trećini ogledala, je veoma praktična. Ovi retrovizori sa isprekidanom linijom nazivaju se retrovizori sa dvostrukom zakrivljenosti. Na njima se nalazi tačkasta crta, a površina ogledala je podeljena na dve površine.

Kada retrovizor ima dve površine, domet posmatranja je širi, a mrtva tačka vidljivosti manja. Zbog toga vozač može pratiti dinamiku svih vozila iza sebe gledajući samo retrovizor, što povećava sigurnost u vožnji.

Pored šireg vidnog polja, ovi retrovizori imaju i funkciju sprečavanja zaslepljivanja. Na kolovozima se često koriste duga svetla, koja mogu zaslepljivati vozače. Ovi retrovizori omogućavaju vozaču da jasno vidi kolovoz i kada su drugi automobili sa dugim svetlima iza njega, smanjujući efekat zaslepljivanja.

Retrovizori za vozila mogu se podeliti u nekoliko vrsta, zavisno od funkcionalnosti i dizajna. Evo pregleda glavnih vrsta retrovizora:

Unutrašnji retrovizor: Nalazi se unutar vozila, obično na vrhu vetrobranskog stakla. Služi za pregled situacije iza vozila.

Spoljašnji (bočni) retrovizori: Nalaze se na obe strane vozila, omogućavaju vozaču da vidi šta se dešava sa strane i iza vozila. Oni se dalje dele na:

  • Standardni spoljašnji retrovizori: Obični retrovizori bez dodatnih funkcionalnosti.
  • Retrovizori sa dvostrukom zakrivljenosti: Imaju isprekidanu liniju koja deli ogledalo na dve površine, pružajući širi ugao gledanja i smanjujući mrtve tačke.
  • Električni retrovizori: Mogu se podešavati elektronski iz unutrašnjosti vozila.
  • Retrovizori sa grejanjem: Imaju ugrađeni grejač koji sprečava zamagljivanje i zaleđivanje ogledala.
  • Retrovizori sa signalnim svetlima: Imaju ugrađene pokazivače pravca (žmigavce) koji pomažu u signalizaciji drugih vozača.
  • Sklopivi retrovizori: Mogu se sklopiti prema unutrašnjosti vozila kako bi se smanjila mogućnost oštećenja prilikom parkiranja ili prolaska kroz uske prostore.
  • Panoramski retrovizori: Unutrašnji retrovizori sa širokim uglom gledanja, često korišćeni u većim vozilima kao što su kombiji i SUV vozila, kako bi se poboljšala preglednost.
  • Retrovizori za kamione i autobuse: Specijalizovani retrovizori sa većim površinama i dodatnim ogledalima kako bi vozači mogli bolje da vide što se dešava oko velikih vozila.
  • Retrovizori sa kamerom (digitalni retrovizori): Koriste kamere postavljene na zadnjem delu vozila koje prenose sliku na ekran unutar vozila. Ovo može poboljšati vidljivost i smanjiti mrtve uglove.
  • Retrovizori sa auto-dim funkcijom: Automatski se zatamnjuju kako bi smanjili odsjaj od svetla vozila koja dolaze od pozadi.

Svaka od ovih vrsta retrovizora ima svoje prednosti i specifične upotrebe, prilagođene različitim potrebama vozača i tipovima vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading