VREME JE OPASNO! "Batut" izdao hitno upozorenje - upaljeni alarmi u više gradova, OVI SU NAJKRITIČNIJI!

Autor:

Vesti

05.07.2024

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Batut" izdao preporuke!

VREME JE OPASNO! "Batut" izdao hitno upozorenje - upaljeni alarmi u više gradova, OVI SU NAJKRITIČNIJI!

Foto: Tanjug/Ap/M. MILIVOJEVIĆ, Shutterstock

 

Foto: Printscreen/Batut

Visoka temperatura vazduha

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" upalio je narandžasti alarm za nekoliko gradova u Srbiji za ponedeljak 8. jul. Ovo upozorenje znači da će tog dana vremenski uslovi biti opasni po zdravlje stanovništva. U Bečeju, narandžasti alarm će se upaliti čak dan ranije, u nedelju. Takođe, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavljuje tropske dane i noći u narednom periodu.


Biometeorološka prognoza za narednih 10 dana

Prema najnovijem prognostičkom materijalu, u narednih 10 dana postoji mogućnost pojave toplotnog talasa u više okruga u Srbiji. Najveće opasnosti se očekuju od 7. do 13. jula, sa prognoziranom veoma visokom temperaturom vazduha. Posebnu pažnju treba da obrate osetljive grupe stanovništva, kao što su deca, trudnice, stariji i hronično oboleli pacijenti.

Foto: Printscreen/Batut

UV indeks


Mere lične zaštite tokom toplotnog talasa

Institut "Batut" preporučuje nošenje lagane odeće svetlih boja napravljene od materijala koji omogućava propustljivost vazduha i rehidraciju tokom celog dana. Takođe, preporučuje se izbegavanje napuštanja dobro klimatizovanih prostora, posebno tokom najtoplijeg dela dana. Održavanje lične higijene i higijenskih uslova tokom pripreme hrane takođe su od izuzetne važnosti.

Upozorenje na visok UV indeks

Pored toplotnog talasa, Republički hidrometeorološki zavod takođe upozorava na visok UV indeks, koji će biti posebno izražen u narednim danima. Građani se pozivaju da preduzmu mere zaštite od sunca da bi izbegli štetne posledice izloženosti jakom UV zračenju.

Potencijalne komplikacije toplotnog stresa

Najteža komplikacija toplotnog stresa je toplotni udar, koji zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Simptomi uključuju povišenu telesnu temperaturu, suvu kožu, ubrzan rad srca i mentalnu konfuziju. Ukoliko dođe do ovih simptoma, neophodno je odmah potražiti medicinsku pomoć i preduzeti mere za smanjenje telesne temperature.

S obzirom na najavljene vremenske uslove, važno je pridržavati se preporuka stručnjaka i preduzeti sve neophodne mere zaštite da bi se izbegle potencijalne negativne posledice visoke temperature i jakog sunčevog zračenja.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading