ĆAK 1500 MALIH MATURANATA OSTALO NERASPOREĐENO! Srednje škole povećale kriterijume za upis!

Autor:

Vesti

01.07.2024

06:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na podizanje upisnog praga uticalo je i to što su đaci ove godine imali bolje rezultate na testovima male mature.

ĆAK 1500 MALIH MATURANATA OSTALO NERASPOREĐENO! Srednje škole povećale kriterijume za upis!

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Ove godine, upis u popularne gimnazije i stručne srednje škole zahtevao je više bodova nego prethodne godine. Očekivano povećanje konkurencije bilo je uzrokovano promenama zakona koje su rezultirale smanjenjem broja mesta u odeljenjima, što je automatski dovelo do veće konkurencije i potrebe za više bodova za upis. U pojedinim školama, poput Pete beogradske gimnazije i Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Pančevu, prag za upis podignut je za čak četiri boda. U nekim medicinskim školama, poput one u Somboru, bilo je potrebno čak pet bodova više za upis na određene smerove.

Interesantno je primetiti da je potražnja za "fensi" gimnazijama u samom centru Beograda opala, a na većini smerova bio je neophodan manji broj bodova za upis nego prethodne godine. Osim smanjenog broja mesta u razredima, na podizanje upisnog praga uticalo je i to što su đaci ove godine imali bolje rezultate na testovima male mature i osvojili su više bodova nego prethodne godine.

Novosadska gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” postigla je rekordan prag za upis, gde je poslednji upisani učenik imao čak 97,20 osvojenih poena. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da je 81,43 odsto učenika uspelo da upiše jednu od prve tri željene škole, što predstavlja dobar rezultat. Najtraženiji obrazovni profili bili su zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama, dok su gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, Srednja turistička škola na Novom Beogradu za hotelijersko-restoraterskog tehničara, i Vazduhoplovna akademija za avio-tehničara takođe bili visoko popularni.

Upis u srednje škole ove godine mogao je da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem javnog portala "Moja srednja škola" od 2. do 6. jula ili odlaskom u srednju školu. Nakon prvog upisnog kruga, broj neraspoređenih učenika bio je 1.524, a oni imaju mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading