HOROR! TOTALNI POMOR RIBE NA KOLUBARI! Na stotine jedinki pluta po površini

Autor:

Vesti

25.06.2024

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomor ribe prijavljen je nadležnim inspekcijama, kao i ribočuvarskoj službi

HOROR! TOTALNI POMOR RIBE NA KOLUBARI! Na stotine jedinki pluta po površini

Foto: Rina.rs

Jeziv prizor zatekao je sve ribolovce na reci Kolubari u mestu Divci kod Valjeva kada su na obalama ove reke ugledali velike količine uginulog skobalja, klena i drugih riba koje su plutale po površini vode, ali i bile nasukane na samoj obali.

Foto: Rina.rs

 

- Pomor ribe u Kolubari izgledao je jezivo. Bilo je mrtvo na stotine jedinki, od malih sitnih riba, do krupnih primeraka klena i skobalja. Prosto je neverovatno da se neko osmeli i napravi ovakav ekocid nad prirodom i uništi floru i faunu, nismo ni svesni kakve ovo posledice može ostaviti na zdravlje i život ljudi - kazao je ribolovac Goran Živanović za agenciju RINA.

Pomor ribe prijavljen je nadležnim inspekcijama, kao i ribočuvarskoj službi, za koje se očekuje da će uskoro izaći na teren i sagledati posledice ljudske nemarnosti, ali i utvrdi uzrok pomora.

Sličan prizor dogodio je još 2021. godine, kada je iz vode takodje izvadjeno na stotine uginulih jedinki.

Foto: Rina.rs

 

Kako dolazi do pomora riba 

Do pomora riba može doći na različite načine - ispuštanjem otpadnih voda iz fabrika ili naselja, spiranjem okolnog zemljišta koje je kontaminirano hemikalijama, gubitkom kiseonika u reci ili jezeru, kao i presušivanjem vodotoka.

Sve otpadne vode - industrijske ili komunalne, potencijalni su zagađivači i uzročnici ugibanja riba ne samo u rekama, akumulacijama, kanalima, već u svim ekosistemima gde postoji direktan upliv.

Foto: Rina.rs

 

Komunalne vode iz domaćinstava dospevaju u reke putem kanalizacije, dok se industrijske ispuštaju iz fabrika.

Tako u reku ili jezero dospevaju i organske materije u čijem procesu razgradnje se troši kiseonik, zbog čega ribe ostaju bez istog.

https://www.youtube.com/shorts/PD7Vd1uOF-A

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading