DEŠAVA SE DA NAS PREBIJU ZBOG ZAKLJUČENE OCENE! Roditelji ne biraju načine da poprave ocene svoje dece

Autor:

Vesti

19.06.2024

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka osuđena da je u osnovnoj školi Jovan Dučić pretila, vređala i brutalno prebila nastavnicu biologije koja predaje njenom sinu, ostaće u pritvoru do 30 dana

DEŠAVA SE DA NAS PREBIJU ZBOG ZAKLJUČENE OCENE! Roditelji ne biraju načine da poprave ocene svoje dece

Foto: Shutterstock

Znaš li ti ko sam ja? Tim rečima je između ostalog pretila majka koja je, nezadovoljna ocenom svog sina, pretukla nastavnicu biologije u školi na Novom Beogradu. Taj slučaj uznemirio je javnost, ali zato što je dospeo u medije. Ipak, on nije usamljen, kažu nam beogradski nastavnici i učitelji.

Majka osuđena da je u osnovnoj školi Jovan Dučić pretila, vređala i brutalno prebila nastavnicu biologije koja predaje njenom sinu, ostaće u pritvoru do 30 dana. Na saslušanju je navodno negirala krivicu. Pretučena nastavnica ima kontuziju grudnog koša, povredu ruke, lista i ogrebotine po celom telu. Pritisak na prosvetne radnike prisutan je u periodu zaključivanja ocena, ističe profesor istorije Aleksandar Markov, ali do sada su pritisak, kada se to događalo, vršili uglavnom učenici.

- Možda nekih desetak godina unazad, pritisak dolazi naravno i od roditelja, jer roditelji projektuju uspeh svoje dece i onda kada deca ne postignu taj uspeh, onda oni dolaze u školu, vrše pritisak na nastavnike. Ne očekujemo da će nas neko prebiti zbog ocena, ali na žalost i to se dešava. Mi sada treba da vidimo kako, na kraju krajeva i da edukujemo te roditelje, da nije ocena smisao svega - kaže Aleksandar Markov, profesor istorije za Blic.

Foto: Shutterstock

 

Prestali smo da cenimo autoritet i znanje

Prestali smo da cenimo autoritete i znanje, kaže nam učiteljica Anita Gvero, koja je na zalasku svoje profesionalne karijere. 36 godina bavi se prosvetnim radom, ceo svoj radni vek provela je kao učiteljica, odškolovala generacije dece. Očekivala je da će odlazak u penziju teško pasti, ali ipak priznaje da će joj penzija zapravo biti olakšanje.

-Olakšanje. Olakšanje u smislu tenzije koja vlada već godinama, tenzije koje smo mi napravili, to nije došlo sa strane. Lepa reč i gvozdena vrata otvara, tolerancija, kultura ponašanja. Kažemo ne možete vi tako, to je utopija, pogledajte kako živimo. Živelo se uvek teško. Bili su i ratovi i poplave i sve, ali ono što treba da zadržimo u sebi to je ljudskost - kaže Anita Gvero, učiteljica.

Rešavanje nesuglasica nasiljem, nažalost, postalo je obrazac ponašanja u društvu. Ističu psiholozi i dodaju da nasilnici ne biraju sredstva za zastrašivanje. Tako je majka koja je napala nastavnicu u osnovnoj školi, Jovan Dučić, pretila vičući: znaš li ti ko sam ja? A kakvi tipovi ličnosti uopšte tako prete?

- Ideja da ćemo na takav način nešto postići zapravo leži u tome da osoba ima neku povlašćenu sliku o sebi, misli da takve stvari mogu proći neopaženo i da će neko drugi umesto prijaviti takvu stvar popustiti - kaže Uroš Rajaković, psiholog

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Prosvetari će imati podjednak status kao advokati

Prosvetari će imati podjednak status kao advokati ukoliko se dogodi napad na njih. To znači da će kazne biti neuporedivo strože za bilo kakvu vrstu napada na zaposlene u prosveti, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović.

 Naša sugestija, a od iduće školske godine to će biti norma, obaveza, je da u poslednjoj nedelji nijedan nastavnik ne prima jedan na jedan roditelja. Dakle, da ne budu samo oni, ako mora nešto da se razgovara da bude više osoba i mislim da tu normu treba primenjivati jer ne bi se ni dogodilo, kao što se dogodilo sa nastavnicom biologije, verovatno da nisu bile same njih dve - kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

Kako je ocenila Đukić-Dejanović, napad na prosvetare ukazuje na bahatost roditelja i nemogućnost da kontrolišu sopstvene emocije. Agresivni roditelji stvaraju i agresivnu decu, pa je veoma važno dečju agresiju još u ranoj mladosti regulisati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Ana

19.06.2024 17:31

Kakva je to žena koja bije nastavnicu? Jadan njen muž, sigurno trpi nasilje. Sad u pritvoru neka razmisli kakav primer daje svom detetu, treba da se stidi i od svoje porodice. Dno dna.