ČETIRI PROMENE OTKRIVENE ZA SAT I PO VREMENA! Rezultati preventivnih pregleda

Autor:

Vesti

16.06.2024

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledeće nedelje preventivni pregledi u Preševu, Novom Pazaru, Sjenici...

ČETIRI PROMENE OTKRIVENE ZA SAT I PO VREMENA! Rezultati preventivnih pregleda

Foto: shutterstock

U Kliničkom bolničkom centru Zvezdara u Beogradu održana je akcija besplatnih preventivnih pregleda koje je organizovalo Ministarstvo zdravlja. Tokom današnjeg dana, više od 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije je uključeno u ovu inicijativu koja je privukla veliki broj građana.

Posebno je bilo interesovanje za dermatološke preglede mladeža. Samo na KBC Zvezdara, od 68 pregledanih osoba, njih 6 je imalo sumnjive promene koje zahtevaju dalju dijagnostiku. Svi ovi pacijenti su upućeni na dodatne pretrage kako bi se utvrdila priroda njihovih promena, preneo je Telegraf.

Takođe, u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije za kratko vreme otkrivene su 4 sumnjive promene na mladežima, što je dodatno podstaklo građane da iskoriste priliku za besplatne preventivne preglede.

Pored dermatoloških pregleda, građani su imali mogućnost da obave i druge važne preglede kao što su merenje krvnog pritiska, ultrazvučni pregled abdomena, provera nivoa šećera u krvi i kompletna krvna slika, bez potrebe za prethodnim zakazivanjem.

Ova inicijativa Ministarstva zdravlja ima za cilj rano otkrivanje zdravstvenih problema i promovisanje zdravog načina života među građanima Srbije.

Koji pregledi mogu da se obave

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, danas će biti u prilici da besplatno obave dermatološki pregled mladeža, urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

Sledeće nedelje preventivni pregledi u Preševu, Novom Pazaru, Sjenici...

U zdravstvenim ustanovama iz Preševa, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Tutina, preventivni pregledi će umesto danas, biti organizovani 23. juna, zbog predstojećeg verskog praznika.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji se obavljaju u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading