DANAS SLAVIMO SVETOG MUČENIKA JUSTINA: Ubijen na mučki način, a ovako se preobratio

Autor:

Vesti

14.06.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog mučenika Justina Filosofa.

DANAS SLAVIMO SVETOG MUČENIKA JUSTINA: Ubijen na mučki način, a ovako se preobratio

Foto: Wikipedia

Sveti mučenik Justin Filozof rođen je od jevrejskih roditelja u gradu Sihemu, kasnije poznatom kao Nablus, 105. godine po Hristu. Bio je veoma radoznao i tražio je mudrost među filozofima. Prvo je istraživao stoicizam, zatim peripatetiku, pa pitagorejce, i na kraju platonizam.

Iako ga ni Platonova filozofija nije zadovoljila, Justin se najduže zadržao u njoj, nemajući ništa drugo što bi ga više privlačilo. Međutim, Božjom providnošću, susreo je jednog časnog starca koji je u njemu izazvao sumnje u Platonovu filozofiju i nagovorio ga da istraži istinu o Bogu u Svetom Pismu.

Justin je počeo da čita Sveto Pismo i ubrzo postao uvereni hrišćanin. Ipak, nije se želeo krstiti ili se nazivati hrišćaninom dok se nije uverio o lažnosti optužbi koje su neznabošci iznosili protiv hrišćana. Kada je stigao u Rim, stekao je veliko poštovanje i mnogo pristalica.

Prisustvovao je mučeničkoj smrti svetih mučenika Ptolomeja i Lukija, nakon čega je napisao apologiju hrišćanstva i predao je caru Antoninu i senatu. Car je sa pažnjom pročitao Justinovu odbranu i naredio da prestane gonjenje hrišćana.

Justin je otišao u Aziju sa prepisom careve naredbe i spasao mnoge gonjene hrišćane. Kasnije se vratio u Rim. Kada je car Marko Avrelije počeo novo gonjenje, Justin je napisao drugu apologiju i poslao je caru. Međutim, zavidni filozof Kriskent optužio je Justina kao hrišćanina iz zavisti što ga Justin nadmašuje u debatama, što je dovelo do Justina zatvaranja.

Kriskent je želeo smrt Justina, pa je podmuklo otrovao Justina u tamnici. Tako je završio svoj zemaljski život ovaj veliki zaštitnik hrišćanske vere, prelazeći u blaženu večnost 166. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading