NASTAVNICA KOJU JE NAPAO UČENIK NA ČASU OTVORILA DUŠU: Ja ću se opet rasplakati! Moja deca insistiraju da dam otkaz!

Autor:

Vesti

13.06.2024

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prišao mi je, uneo mi se u lice i počeo da viče "marš tamo ko te šta pitao, šta hoćeš"

NASTAVNICA KOJU JE NAPAO UČENIK NA ČASU OTVORILA DUŠU: Ja ću se opet rasplakati! Moja deca insistiraju da dam otkaz!

Foto: youtube.com/printscreen

Nastavnicu muzičkog vaspitanja Aleksandru Stanković verbalno i fizički je napao učenik šestog razreda Osnovne škole "Vasa Pelagić" u Beogradu.

"Bitno je da se ovakve stvari čuju, ne da se zataškava i gura pod tepih. Počeo je četvrti čas popodne u ponedeljak, ušla sam na čas i zatekla dečaka kako konzumira elektronsku cigaretu, vejp ili kako već da se zove. Poslala sam ga kod razredne, a ona kod direktorke i neki razgovor su obavili, pretpostavljam neki edukativni, on se vratio nakon nekoliko minuta na čas i počeo da šeta, da hoće da izađe napolje, pa da neće. Rekla sam mu nemoj da šetaš, zaključujemo ocene, sedi", počinje priču nastavnica Stanković i nastavlja:

"Prišao mi je, uneo mi se u lice na pet centimetara od mene i počeo da viče ‘marš tamo ko te šta pitao, šta hoćeš‘, odgurnuo me je i napustio učionicu. Zastala sam i shvatila da sam uradila pravu stvar, jer da sam ja na njega krenula bilo kojim metodama, to bi se završilo malo drugačije, danas ne bih bila zaposlena, nažalost", kaže u razgovoru za UNU nastavnica.

U svojoj objavi na Fejsbuku nastavnica muzičkog vaspitanja Aleksandra Stanković napisala je da je ovo dovodi do razmišljanja da se povuče iz prosvete i napusti profesiju koju je izabrala.

"Rasplakaću se po ko zna koji put u ova dva dana. Moja deca insistiraju da dam otkaz, imam troje dece koji su već veliki, kojima majka još treba. Radim takav posao, da smatram da ako odem, da će mojim odlaskom deca biti na gubitku".
Podrška nastavnici muzičkog stiže kako od kolega tako i od bivših učenika, ali prevashodno od formalnih udruženja poput Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbija koji su jasno poručili da ova situacija mora biti sankcionisana.

Nastavnica muzičkog nam je rekla da je rukovodstvo škole učinilo sve što je u njihovoj nadležnosti, a oni su nam to potvrdili putem pisanog saopštenja.

"Škola je odmah postupila po utvrđenim procedurama, u skladu sa Protokolom o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje i događaj prijavila nadležnim institucijama. U školi je održan sastanak Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja i zanemarivanja i preduzeti su svi koraci u okviru važećih propisa", stoji u saopštenju OŠ "Vasa Pelagić".

Kao rešenje, Stanković ne vidi puko isključenje učenika iz nastave, već podizanje pažnje sistema, pogotovo Centara za socijalni rad, jer problematična deca najčešće odrastaju u razorenim porodicama.

Poverenje, znanje i iskustvo stvaraju se godinama i graditelji su autoriteta, koji je sada Aleksandri Stanković ugrožen. Ona se ne boji, i nastaviće da se bori za bolju budućnost, kako profesora tako i učenika, zaključila je nastavnica muzičkog vaspitanja Aleksandra Stanković. 

 

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading