OVA OPAKA BOLEST SVE ČEŠĆE KOSI MLADE! Od nje je umrla i Katarina Trivić (22), a evo koji su njeni simpomi! SVI PRVO POMISLE DA IMAJU GRIP, ALI...!

Autor:

Vesti

25.05.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptomi poput blede kože, jakog umora, čestih infekcija i temperature, teškog zarastanja rana, kratkog daha, mogu ukazati da neko boluje od leukemije.

OVA OPAKA BOLEST SVE ČEŠĆE KOSI MLADE! Od nje je umrla i Katarina Trivić (22), a evo koji su njeni simpomi! SVI PRVO POMISLE DA IMAJU GRIP, ALI...!

Foto: Printscreen/TikTok

Mlada Banjalučanka Katarina Trivić (22) izgubila je bitku za život pošto se četiri godine borila sa leukemijom.

Kroz svoju borbu godinama unazad je koračala hrabro i s osmehom, a sve ono sa čime se susretala tokom bolesti predstavljala je javnosti putem svojih društvenih mreža.

Katarina je saznala da boluje od leukemije u 18. godini i prvi put se hrabro izborila sa opakom bolešću. Međutim, prošle godine bolest joj se vratila.

U aprilu prošle godine izašla u javnost ističući da je potrebno da ide na transplantaciju matičnih ćelija, ali da nema srodnog donora. Tada je rekla da mnoge države regije imaju banke matičnih ćelija, ali i da Bosna i Hercegovina nema, nakon čega se u Republici Srpskoj krenulo s procesom osnivanja takve banke.

Naime, većina mladih krvnih zrnaca koje telo proizvodi dolazi iz koštane srži - masne supstance koja se nalazi u loptastim završecima kostiju. Kod obolelih od leukemije, jedna od ćelije iz koštane srži mutira i postaje kancerogena, a zatim se klonira - pravi sopstvene kopije i na ovaj način opaka bolest napreduje.

Evo koji su simptomi bolesti, koja sve češće napada i mlade.

Doktorka Marta Vedlej kaže da se ova bolest najčešće javlja između 50. i 70. godine života, iako u novije vreme leukemija napada i mlađe ljude.

Postoji nekoliko podtipova leukemije, koji se određuju prema vrsti ćelije koja mutira, kao i u kojoj fazi proizvodnje ćelije mutacija počinje.

Kada je reč o simptomima leukemije doktori kažu da ne postoji jasan simptom.

- Simptomi zavise od podtipa, ali mnogi od njih se zamenjuju za običan grip - onkolog Meredit Barnart

Ipak, simptomi poput blede kože, jakog umora, čestih infekcija i temperature, teškog zarastanja rana, kratkog daha, mogu ukazati da neko boluje od leukemije.

- Pored navedenih, simptomi leukemije mogu biti i noćno preznojavanje i osetljivi i bolni zglobovi -  otkriva Barnart, a Vedlej kaže da treba obratiti pažnju i na gubitak težine. Iz ti objašnjava da - krvarenje iz nosa, natečeni ili uvećani limfni čvorovi, takođe, mogu biti simptomi ove opake bolesti.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading