AKO ŽELITE DA SAČUVATE LJUBAV OSOBE DO KOJE VAM JE STALO, OVO DANAS NIKAKO NE RADITE! Obeležavamo Svetog Timoteja i Mavru!

Autor:

Vesti

16.05.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegova žena Mavra je najpre bila uplašena od muka, no kad ju je muž ohrabrio, i ona ispovedi svoju nepokolebljivu veru pred namesnikom.

AKO ŽELITE DA SAČUVATE LJUBAV OSOBE DO KOJE VAM JE STALO, OVO DANAS NIKAKO NE RADITE! Obeležavamo Svetog Timoteja i Mavru!

Foto: Printskrin

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svete mučenike Timoteja i Marvu za koje se vezuje jedan poseban običaj.

Čudna je bila sudbina ovih mučenika, mladoženje i neveste. Na dvadeset dana po njihovom venčanju, bili su izvedeni na sud zbog hrišćanske vere, pred tivaidskog namesnika Ariana, u vreme cara Dioklecijana. Timotej je bio otac crkve u svome mestu.

- Кo si ti? - upita ga namesnik, a Timotej odgovori:

- Hrišćanin sam i otac crkve Božje.

Reče mu namesnik dalje: "Zar ne vidiš ti oko tebe prigotovljena oruđa za mučenje?" Na to Timotej odgovori: "I ti ne vidiš anđele Božje koji me krepe."Tada je namesnik naredio da mu se želsznom šipkom probodu uši, tako da mu od bola zenice očne iskočiše.

Njegova žena Mavra je najpre bila uplašena od muka, no kad ju je muž ohrabrio, i ona ispovedi svoju nepokolebljivu veru pred namesnikom. On je naredio da joj se prvo sva kosa počupa, a potom i prste na rukama odseku. Posle mnogih drugih muka, kojima bi ubrzo podlegli da ih nije održavala lagodat Božja, oboje su bili razapeti na krst, jedno prema drugom. I tako viseći na krstu, ostaše u životu punih devet dana savetujući i hrabreći jedno drugo u trpljenju. Desetoga dana predali su svoj duh Gospodu, i tako su postali dostojni njegovog carstva.

Prema narodnim običajima, sutra nikako ne valja šišati kosu, ako želite da pronađete srodnu dušu ili sačuvate ljubav koju već imate. Ovaj običaj su praktikovali i muškarci i žene.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading