RHMZ SE OGLASIO SA NOVOM NAJAVOM! Vodostaji čak 5 reka biće u porastu: Moguće dostizanje UPOZORAVAJUĆIH NIVOA

Autor:

Vesti

10.05.2024

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radi se o gornjem toku reke Južne Morave, zatim Veternice, Jablanice, Pustoj i Nišavi.

RHMZ SE OGLASIO SA NOVOM NAJAVOM! Vodostaji  čak 5 reka biće u porastu: Moguće dostizanje UPOZORAVAJUĆIH NIVOA

Foto: ST/Tamara Pavišić

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je hidrološku najavu u kojoj se navodi da će danas vodostaji 5 reka biti u porastu.

Radi se o gornjem toku reke Južne Morave, zatim Veternice, Jablanice, Pustoj i Nišavi.

- Vodostaji će biti u umerenom porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa - navodi se na sajtu RHMZ.

Prethodnih dana u Srbiji je padala kiša. Na snazi je bilo više upozorenja na kišu, pljuskove sa grmljavinom zbog čega su se mnogi pitali da li postoji mogućnost da se ponovi dramatični scenario iz leta 2023. godine kada je jako nevreme pogodile više naših gradova, i kada je uz ogromnu količinu padavina tukao grad i duvao snažan vetar.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), na pitanje da li će biti superćelijskih oluja kaže da se one za sada ne očekuju.

Međutim, dva od tri ključna uslova za stvaranje superćelijskih oluja su već prognozirana za maj, tako da RHMZ redovno prati stanje u atmosferi i po potrebi objavljuje meteo upozorenja.

Zapadno od Srbije očekuju se obilne padavine

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi i mesečnoj za maj 2024, u Srbiji se u maju očekuju dva tropska talasa - prvi sredinom maja, a zatim i pred sam kraj meseca.

Od 15. do 18. maja doći do povećanja temperature, odnosno do tropskih 30 i više stepeni, a razlog tome je pojačavanje južnog i jugozapadnog strujanja u toplom sektoru polja niskog vazdušnog pritiska koje će krajevima koji se nalaze zapadno od nas donositi veoma obilne padavine. Prvo se veoma obilne padavine očekuju na severu Italije, u četvrtak 16. maja u oblasti Alpa i zapadnog Balkana, dok u petak 17. maja veoma obilnih padavina biće u regionu Jadrana, u Mađarskoj i Austriji.

- Za to vreme Srbija će se nalaziti u toplom sektoru polja niskog vazdušnog pritiska pod uticajem veoma toplog vazduha i zato očekujemo da kod nas temperatura dostigne 30 stepeni. Padavine će u našim krajevima biti vrlo lokalne i izolovane, biće retka pojava. Ipak, oprez zbog jakih grmljavinskih razvoja u tom periodu je najviše izražen na potezu od severne Italije preko Jadrana i zapadnog Balkana do srednje Evrope i mi ćemo pratiti situaciju u našoj zemlji i izdavaćemo upozorenja u slučaju potrebe koja uvek izdajemo za period do 72 časa unapred. Za sada nema opasnosti od snažnih superćelijskih oluja u Srbiji – kaže Sovilj.

Za superćelijsku oluju ključan je vetar

Možemo da imamo i veoma toplu atmosferu i dosta vlage, a da ne dođe do stvaranja superćelijskih oluja ako polje vetra nije povoljno.

- To znači da moramo da imamo veoma jaka strujanja na višim nivoima, na pet, šest ili deset kilometara visine, jer takav profil vetra obezbeđuje izraženo smicanje vetra između prizemnih slojeva i viših slojeva atmosfere. Kada je promena u vetru dodatno izražena, ne samo po intenzitetu, nego i po pravcu, onda to omogućava oluji da zaista živi dug vremenski period i da se održava satima. Dakle, kada je atmosfera topla, vlažna i nestabilna onda zaista ti oblaci mogu da budu veoma razorni. Zato je potrebno nekoliko elemenata da se poklope kako bi zaista imali snažne superćelijske oluje – kaže Slobodan Sovilj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading