VODITE RAČUNA! Srbi će ovih dana pojesti ogromnu količinu jaja, a to može biti VRLO OPASNO! Jedan organ prvi strada, na ove simptome posebno OBRATITE PAŽNJU

Autor:

Vesti

05.05.2024

06:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preporučena dnevna konzumacija jaja može varirati u zavisnosti od individualnih faktora, kao što su starost, pol, zdravstveno stanje i nivo fizičke aktivnosti.

VODITE RAČUNA! Srbi će ovih dana pojesti ogromnu količinu jaja, a to može biti VRLO OPASNO! Jedan organ prvi strada, na ove simptome posebno OBRATITE PAŽNJU

Foto: shutterstock

Konzumacija jaja u umerenim količinama, kao deo uravnotežene ishrane ne predstavlja problem za većinu ljudi, međutim, ako se sa njima pretera, to može da isprovocira napad žuči a pogotovo kod onih koji već imaju problem sa kamenjem u žučnoj kesi ili upalu.

Docent dr Miljan Ćeranić, specijalista opšte hirurgije podsetio je građane da tokom praznika vode računa o balansiranoj ishrani, i da budu umereni u njoj da ne bi imali tegobe, a s tim u vezi objasnio je i šta bi moglo da bude od prve pomoći ukoliko dođe do napada žuči.

- Osoba koja ima tegobe bi najpre trebalo da se smiri i pokuša da se opusti kako bi smanjila bol i nelagodu - kaže doc dr Ćeranić.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju, u ublažavanju bola u stomaku, može da pomogne i toplotni jastuk ili flaša sa toplom vodom.

- Pijenje vode može pomoći u olakšanju simptoma i sprečavanju dehidratacije, posebno ako se javlja povraćanje. Tokom napada žuči, osoba bi trebalo da izbegava unos hrane i pića, posebno masne, pržene ili začinjene hrane, koja može da iritira žučnu kesu. Ako simptomi napada žuči ne prolaze ili se pogoršavaju, važno je potražiti medicinsku pomoć. Lekar može dati savete ili preporučiti dalje lečenje, uključujući terapiju ili hirurški zahvat ako je potrebno - rekao je dr Ćeranić za "Blic" i dodao da bi, u svakom slučaju, osobe koje imaju simptome napada žuči trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom radi dijagnostike i odgovarajućeg lečenja.

Ko sme koliko jaja da pojede

Podsetimo, dr Ćeranić je za "Blic" kazao da se konzumacija jednog do dva jajeta dnevno smatra sigurnom i zdravom za odrasle koji nemaju zdravstvene probleme.

- Preporučena dnevna konzumacija jaja može varirati u zavisnosti od individualnih faktora, kao što su starost, pol, zdravstveno stanje i nivo fizičke aktivnosti - kaže doktor Ćeranić i daje smernice za one koji nisu i one koji jesu postili:

Kod građana koji nisu postili, za većinu odraslih osoba, konzumacija jednog do dva jajeta dnevno obično se smatra sigurnom i zdravom, pod uslovom da nemaju posebnih zdravstvenih problema koji zahtevaju ograničenje unosa holesterola ili masti.
Kod građana koji su postili, tokom Vaskrsa, kada su jaja tradicionalni deo obroka, ljudi koji su postili mogu konzumirati jaja u skladu sa svojim individualnim potrebama i preferencijama. Međutim, trebalo bi da imaju na umu da se suzdrže od preterivanja, posebno ako nisu navikli na obilnu ishranu nakon posta.

- U svakom slučaju, važno je da građani vode računa o balansiranoj ishrani tokom praznika, uključujući i raznoliku hranu osim jaja, kako bi osigurali adekvatan unos svih potrebnih hranljivih materija. Takođe, ako postoje specifični zdravstveni problemi ili dijetetske potrebe, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom radi individualizovanih saveta - kaže dr Ćeranić.

Što se tiče konzumacije jaja, kaže da postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

Jaja su bogata holesterolom - iako su jaja dobar izvor proteina i drugih hranljivih materija, sadrže visok nivo holesterola. Osobe koje imaju kamenje u žučnoj kesi mogu imati povećan rizik od komplikacija ako unose velike količine holesterola, jer to može doprineti formiranju novih kamenaca ili pogoršanju simptoma.


Individualna tolerancija - svako telo reaguje drugačije na hranu, pa tako neke osobe sa kamenjem u žučnoj kesi možda neće imati problema sa konzumacijom jaja, dok će druge imati neprijatne simptome kao što su bol u stomaku ili pogoršanje simptoma žučne kese.


Način pripreme - način pripreme jaja može uticati na njihovu probavljivost i potencijalno pogoršanje simptoma kod osoba sa kamenjem u žučnoj kesi. Na primer, pržena jaja sa velikom količinom ulja ili masnoće mogu biti teža za varenje i mogu izazvati nelagodu.

Nakon konzumiranja masne hrane i jaja, treba pratiti bol ispod desnog rebarnog luka, što može da ukaže na holecistitis odnosno upalu žučne kese. To postavlja sumnju na zapaljenje žučne kese.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading